Nalazite se
  • Zdravlje
  • Modificirani HIV virus ubija rak!
Članak
Objavljeno: 12.08.2011. 00:33

Genska terapija 

Modificirani HIV virus ubija rak!

Znanstvenici Sveučilišta Pennsylvania razvili su gensku terapiju koja T-stanice pretvara u vojsku koja pronalazi i ubija stanice raka.

Modificirani HIV virus ubija rak!

Doktor Carl June, stručnjak za gensku terapiju Sveučilišta Pennsylvania i njegov znanstveni tim, objavili su u stručnim časopisima New England Journal of Medicine i Science Translational Medicine, uspjeh njihove nove genske terapije kojom su pobijedili uznapredovalu limfocitnu leukemiju (CCL) kod tri bolesnika.

Prema njihovom izvješću, rezultati terapije su se pokazali daleko uspješnijim od svih očekivanja, jer dvoje pacijenata već godinu dana nema tumorske stanice, dok se kod trećeg još uvijek mogu naći, ali mu se stanje znatno popravilo.

Znanstvenici širom svijeta već dulji niz godina traže načine pomoću kojih bi mogli ojačati obrambeni sustav organizma da se sam bori protiv raka. Do sada su već uspijevali proizvesti genetski modificirane T-stanice, no one se nisu mogle razmnožavati, pa su vrlo brzo nestajale.

 dvoje pacijenata već godinu dana nema tumorske stanice, dok se kod trećeg još uvijek mogu naći, ali mu se stanje znatno popravilo 

Znanstvenici Pennsylvanie su su ovu tehniku modificirali sustavom novih prijenosnika kako bi T-stanicama doveli gene koji im daju instrukcije da uništavaju stanice tumora, kao i da se razmnožavaju. Za tu su svrhu koristili bezopasnu inačicu virusa HIV-a u kombinaciji s genetski modificiranim bijelim krvnim stanicama.

Tim sustavom je stvorena čitava armada stanica koje otkrivaju tumorske stanice, ubijaju ih, traže nove i potom uništavaju sve koje se pojave, što prema njihovim riječima djeluje poput vojske serijskih ubojica.

Već je otprije bilo poznato da na taj način funkcionira borba T-stanica protiv virusa, no ovo je prvi puta da se tako bore protiv tumorskih stanica. Znanstvenici su ovu gensku terapiju izveli tako da su od pacijenata uzeli krv, uklonili iz nje T-stanice, modificirali ih i potom ih kroz tri infuzije vratili pacijentima u milijunskom broju.

Dr June kaže kako su nakon dva tjedna kod pacijenata nastupile groznice, vrućice i mučnine, što se obično javlja pri odumiranju stanica raka, što je bio pokazatelj da terapija djeluje, a kao jedini problem navodi to što se tijekom davanja infuzije uništavaju i neke druge stanice obrambenog organizma koje se bore protiv zaraza.

Nakon ovoga, Juneov tim se sprema testirati terapiju na drugim oblicima tumora, poput raka gušterače i raka jajnika, a drugi timovi će to isto primijeniti na raku mozga i raku prostate.

Znanstvenici širom svijeta impresionirani su ovom genskom terapijom, no upozoravaju kako ju treba testirati na mnogo većem broju pacijenata i kroz daleko duže vrijeme.

Zanimljivo je kako ova terapija nije uopće testirana na životinjama (čak ni na miševima), već su se njom odmah liječili teško bolesni ljudi.

Na žalost, mada smo možda već dobili efikasan lijek za liječenje raka, do njegove šire primjene će proteći nekih 7 godina, kako bi se zadovoljili strogi propisi testiranja. Tijekom tih 7 (moguće i 10) godina umrijet će veliki broj pacijenata širom svijeta, zbog propisa koji su neumoljivi čak i kod najkritičnijih slučajeva, pa će nadu pronaći tek oni pacijenti koji su uključeni u istraživanja tima dr Junea.

Više informacija o novoj genskoj terapiji pronađite na stranici Sveučilišta Pennsylvania.

VIDEO - Znanstvenici Sveučilišta Pennsylvania o genetskoj terapiji koja pobjeđuje rak.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam