Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kore banana u borbi protiv teških metala
Članak
Objavljeno: 27.03.2011. 20:25

Toksikologija

Kore od banana vežu teške metale iz vode

Neobično otkriće na području toksikologije.

Kore banana u borbi protiv teških metala

Hoće li kore od banana zamijeniti skupe dijagnostičke toksikološke metode?

Brazilski znanstvenici su otkrili neočekivanog pomagača u borbi protiv kontaminirane pitke vode, konkretno bananu. U novoj studiji objavljenoj u časopisu Industrial & Engineering Chemistry Research, govore kako je mljevena kora od banana u stanju na sebe vezati olovo i bakar iz riječne vode, čime je otkrivanje i uklanjanje toksičnih metala 20 puta jednostavnije i efikasnije nego detekcija klasičnom opremom. Ovo neobićno otkriće moglo bi prije svega predstavljati veliku nadu zemljama u razvoju, u kojima postoji veliki problem s onećišćenom vodom za piće. "Moram priznati kako sam se jako iznenadio kad sam otkrio da je kora od banana postigla bolje rezultate u vezanju toksičnih metala u odnosu na druge metode koje su izvedene pomoću kemijskih reakcija baziranih na modificiranoj silici, alumini i celulozi", kaže Gustavo Castro analitički kemičar s Instituta Bioznanosti iz Botucatua u Brazilu. "Svi ovi materijali stvoreni su u laboratoriju, što stvara dosta velike troškove u njihovoj proizvodnji, a tijekom izrade dolazi i do stvaranja nekih toksičnih nusprodukata", kaže. 

heavy metal water

Industrija i agrokultura najviše su krivi za pojavu teških metala i pitkoj vodi

Inače, teški metali poput bakra i olova su najčešći zagađivači koji nastaju u industrijskoj proizvodnji i agrokulturi, a čak i niske koncentracije u pitkoj vodi mogu štetiti ljudskom zdravlju, u rasponu od pojave mučnine, pa sve do oštećenja jetre i mozga, no vrlo ih je teško otkriti u niskoj prisutnosti. Do sada su znanstvenici za potrebe uklanjanja ovih metala uz umjetne materijale pokušavali koristiti šećernu trsku, vlakna kokosa i kore od jabuka, no kore od banana sadrže najviše proteina koji su poznati kao vezivo za metal. Znanstvenici su eksperiment započeli tako da su pripremili boce vode s predefiniranim razinama bakra s pozitivnim nabojem. Potom su dodavali osušene i mljevene kore od banana, te sve promiješali. Nakon nekoliko minuta postalo je jasno da se u vodi nalazi znatno manje metala nego prije, što je dokazalo kako su ih kore od banana vezale. Ova metoda je funkcionirala čak i s različitim razinama pH (faktorom kiselosti ili lužnatosti), što je vrlo korisno saznanje obzirom na raznovrsnost izvora industrijskih zagađivača. Dodatna zanimljivost je što su kore od banana zadržale svojstvo vezivanja metala nakon više od 10 uzastupnih ciklusa testiranja.

Znanstvenici naglašavaju kako same kore od banana ne mogu biti korištene za čišćenje vode od kontaminacije, već će njihova uloga biti u otkrivanju količine bakra i olova u tragovima, što će omogućiti jeftiniju i bržu detekciju njihovog prisustva u pitkoj vodi, no sigurni smo kako će Bear Grylls u jednoj od svojih avantura ekstremnog preživljavanja zasigurno koristiti ovu metodu za pročišćavanja vode.

Možda niste znali

TEŠKI METALI

copper1

Bakar je jedan od najčešćih teških metala u zagađenoj vodi

Pojam teški metali obuhvaća metale čija je gustoća veća od 5g/cm3. Teški metali kao živa, olovo, arsen, aluminij, bakar, nikal, mangan, kadmij, krom, molibden i drugi su potrebni organizmu kao elementi u tragovima, ali njihova povećana koncentracija u organizmu je nepoželjna i opasna. Akumulacija ovih toksina u masnim stanicama, kostima, žlijezdama s unutrašnjim lučenjem, mozgu, dlakama ili u centralnom živčanom sustavu, učestalo rezultira štetnim zdravstvenim posljedicama, a nerijetko teškim bolestima. Svjetska zdravstvena organizacija je izradila opsežne studije koje su razmatrale i ukazale na opasne efekte teških metala na zdravlje ljudi. Realno gledano, teških metala se ne morate bojati, jer se svi mogu naći u vašem tijelu, ili u namirnicama koje konzumirate, no glavno pitanje je količina. 

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam