Nalazite se
  • Zdravlje
  • Informatika u europskim bolnicama
Članak
Objavljeno: 12.05.2011. 15:38

e-zdravstvo 

Informatika u europskim bolnicama

Istraživanje o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama u bolnicama EU .

Informatika u europskim bolnicama

Europska komisija je podatke o uporabi informacijskih i komunikacijskih tehnologija u bolnicama EU prikupila u 906 općih, javnih, privatnih i sveučilišnih bolnica u svim državama članicama EU, kao i u Hrvatskoj, Islandu i Norveškoj.

Istraživanje je pokazalo da više od 90% europskih bolnica koristi širokopojasni pristup internetu i da ih 80% ima elektroničke sustave za pohranjivanje podataka bolnicama. Samo 4% bolnica pacijentima omogućuje pristup njihovima elektroničkim kartotekama putem interneta.

U Budimpešti se po prvi put sastala i projektna skupina EU za e-zdravstvo, kojom predsjedava estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves. Članovi savjetodavne skupine na visokoj razini su zdravstveni djelatnici te predstavnici bolnica, medicinskog i farmaceutskog sektora te sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija, pravni stručnjaci i kreatori politike.

 samo 4% bolnica pacijentima omogućuje pristup njihovim kartotekama preko interneta 

Njezin zadatak je ocijeniti ulogu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) na području zdravstvenog i socijalnog osiguranja te proučiti mogućnosti kako uporabom IKT-a potaknuti inovativnost u zdravstvu u korist pacijenta, zdravstvenih djelatnika i cjelokupnog zdravstvenog sektora. Tako informacijske i komunikacijske tehnologije već omogućuju daljinsko dijagnosticiranje i liječenje te sigurnu razmjenu zdravstvene dokumentacije pacijenata, a mogućnosti za daljnji razvoj e-zdravstva u budućnosti su velike.

Pomoću e-zdravstva zdravstveni djelatnici mogli bi posvetiti više vremena pacijentima, pacijenti bi imali više samostalnosti, a potaknuo bi se i razvoj novih dijagnostičkih tehnika. Poticanje e-zdravstva je ključni cilj europske digitalne agende.

Vezani sadržaji
Ključne riječi EU e-zdravstvo IKT Bolnice
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam