Nalazite se
  • Zdravlje
  • Hrvatsko more drugo po čistoći u Europi
Članak
Objavljeno: 17.06.2011. 10:34

Studija 

Hrvatsko more drugo po čistoći u Europi

Europska agencija za okoliš objavila je rezultate studije iz 2010. po kojima je ustanovljeno da je hrvatsko more najčišće iza Cipra.

Hrvatsko more drugo po čistoći u Europi

I ovu godinu uživajte u čistoći našeg mora, no pobrinite se i sami svojim postupcima da takvo i ostane.

Studija Europske agencije za okoliš (EEA), obuhvatila je više od 21.000 obalnih i kopnenih kupališta u zemljama Europske unije, u koju su bile još uključene Hrvatska, Švicarska i Crna Gora. Prema rezultatima studije, Cipar je jedina zemlja u Europi u kojoj su uzorci vode s plaža i kupališta 100% zadovoljili sve kriterije kvalitete vode za kupanje, na drugom je mjestu Hrvatska s 97,3%, dok je treća Malta (95,4), četvrta Grčka (94,2) i peta Irska (90,1%).

hrvatska-mapa

Mapa hrvatskih kupališta obuhvaćenih kontrolom vode. Kao što se možete sami uvjeriti, EEA je testirala vodu duž čitave obale.

Studija je pokazala kako je Europa zabilježila minimalni pad u kvaliteti voda na kupalištima u odnosu na 2009. godinu, no opća kvaliteta je još uvijek vrlo visoka, pa tako 9 od 10 europskih kupališta zadovoljava barem minimalne uvjete. 

 samo 25% europskih rijeka zadovoljava minimalne kriterije za kupanje 

Janez Potočnik, povjerenik Europske komisije za okoliš izjavio je kako je vrlo zadovoljan što je kvaliteta vode za kupanje u Europi još uvijek vrlo visoka, no uvijek postoji mjesta za poboljšanja, te kaže kako je "čista voda resurs koji nema cijenu".

Ako vas zanima u kojim zemljama ili na kojim kupalištima je kvaliteta vode za kupanje najlošija, EEA takve podatke drži strogo povjerljivim i ne iznosi ih u javnost, jedino kažu kako 1,2% obalnih kupališta ne zadovoljava minimalne standarde, kao ni 2,8% kopnenih.

znakovi

Novi znakovi će se morati obavezno postavljati na sva kupališta EU. Hrvatska tu obavezu još nema, ali voljeli bismo ih vidjeti već ovo ljeto.

Najveći pad očekivano bilježe europske rijeke za 10,2% u odnosu na 2009., a samo ih 25% zadovoljava minimalne uvjete za kupanje.

Europska komisija za okoliš ujedno je izdala i vizual znakova o kvaliteti vode, koji će se već od ovog mjeseca morati postavljati na sva kupališta i plaže u EU.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam