Nalazite se
  • Zdravlje
MRSA bakteriju uništavaju iglice cedra
Drveće protiv bolničke bakterije

Kemijski spojevi iz iglica cedra mogu pobijediti MRSA bakteriju

Borba protiv MRSA bakterije (Zlatnog stafilokoka), koju još nazivamo bolničkom bakterijom jer često izaziva teške infekcije tijekom postoperativne hospitalizacije ušla je u novi fazu. Posljednja istraživanja učinka kemijskih spojeva u Crvenom cedru, rođaku jele, govore kako upravo oni mogu ono na čemu zakazuju svi antibiotici, pobijediti rezistentni Staphylococcus aureus.

Liječenje dijabetesa bez inzulina
Nova metoda liječenja

Je li došlo vrijeme da se odbaci inzulin u liječenju dijabetesa?

Znanstvenici iz Teksasa smatraju kako inzulin nije najvažniji hormon u kontroli dijabetesa i stoga su pokrenuli opsežna istraživanja na miševima kako bi medicina jednog dana mogla omogućiti normalan život svim bolesnicima.

Nulta gravitacija pogubna za reprodukciju
Opasnosti nulte gravitacije

Bebe začete u bestežinskom stanju bit će deformirane

Pored svemirskih zračenja još jedna opasnost vrijeba buduće putnike na Mars koji požele imati djecu. Nulta gravitacija.

Najčešći uzroci depresije
Zbog čega najčešće padamo u depresivna stanja?

10 najvećih "okidača" za nastanak depresije

Gubitak posla, briga o nemoćnoj osobi, menupauza, porod, sve su to razlozi zbog kojih najšeće padamo u depresiju. Melanie Haiken, urednica portala Caring.com napravila je studiju na američkim građanima, nakon čega je dobila popis 10 najčešćih razloga za nastanak depresije. Većina tih stvari zasigurno vrijedi i za naše građane, mada bismo mi sigurno dodali još nekoliko kategorija poput dugotrajnog rada bez primanja plaće i lažnih obećanja političara.  

Krvna grupa 0 otpornija na infarkt
Zdraviji geni u krvnoj grupi nula?

Manji rizik od infarkta za osobe s krvnom grupom 0

Studija Dr. Muredacha P. Reillya, profesora medicine na Kardiovaskularnom Institutu Pensilvanije pokazala je kako se osobe s krvnom grupom 0 puno manje sklonije inferktu i drugim kardiovaskularnim bolestima nego one s grupama A i B.

Svjetlosna dezinfekcija
HINS svjetlo dezinficira bolnice

Škotski znanstvenici proveli kliničko ispitivanje neškodljive svjetlosti koja ubija bakterije

Zašto se peremo? Osim u vizualne svrhe, osnova pranja je dezinfekcija, odnosno ubijanje i rješavanje loših bakterija, koje osim što pomažu u stvaranju smrada, škode našem zdravlju. Posebno je žestoka borba protiv nepoželjnih superbakterija MRSA i C.diff u bolnicama i operacijskim salama, gdje loša higijena može imati smrtne posljedice. Na žalost, uz sve drastične mjere višekratnog pranja raznim antibakteriološkim sredstvima, sterilizacijama instrumenata i prostora, bacili još uvijek čak i u prilično sterilnim bolnicama širom svijeta pobiju dosta veliki broj ljudi godišnje.  Stoga su znanstvenici škotskog sveučilišta Stathchlyde iz Glasgowa, prije dvije godine započeli s proučavanjem raznih oblika i vrsta svjetlosti u svrhu eliminacije bakterija.

Antikokain
Borba protiv ovisnosti

Cjepivo protiv djelovanja kokaina

Nova metoda odvikavanja od droge uključivat će cijepljenje supstancama koje provociraju stvaranje antitijela u cilju "zarobljavanja" molekula unešenog kokaina prije nego dođu do mozga.

Svinjska gripa više nije razlog za paniku
Nema razloga za paniku 

Druga žrtva svinjske gripe

U zagrebačkoj Klinici "Fran Mihaljević" danas je umro 53-godišnjak iz Zagreba zaražen virusom H1N1. Potvrdio je to primarijus Tomislav Maretić, koji je rekao da je to druga osoba umrla od svinjske gripe ove sezone.

Panika zbog pilića
Preventivno zaklano 8 tisuća 

Panika zbog pilića

Na više od tisuću njemačkih farmi otkriveno je da se pilići hrane kancerogenom hranom. Preventivno je zaklano 8000 pilića, a sporne farme su zatvorene. Hrvati mogu biti sigurni – tvrde u agenciji za hranu - na našim policama nema zaraženih jaja.

Hrvati
Ma tko bi rekao? 

Hrvati bolestan narod

Prema broju izdanih recepata, Hrvati su prilično bolestan narod. Liječnici godišnje propišu 50 milijuna recepata - no gotovo 80 tona papira. Od ove godine možda nećemo biti zdraviji, ali ćemo biti ekonomičniji i trošit ćemo manje papira.