Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.07.2013. 12:48

Sveučilište Oregon 

Život nastao prije 2,2 milijarde godina

Fosil pronađen u Južnoj Africi ukazuje da je život na Zemlji nastao četiri puta ranije nego se do sada mislilo.

Život nastao prije 2,2 milijarde godina

Znanstvenici Sveučilišta Oregon nedavno su u Južnoj Africi iskopali fosilizirane organizme koje su nazvali Diskagma buttonii, koji donose dokaz da je život na Zemlji postojao prije 2,2 milijarde godina.

Ovi organizmi koji nisu veći od glavice šibice, pronađeni su u svežnjevima, a znanstvenici još nisu otkrili njihove biološke funkcije, mada djeluju kao preteče modernih gljiva pod nazivom Geosiphoni koji dolaze iz obitelji Geosiphonaceae.

Znanstvenici vjeruju da bi Diskagma mogla predstavljati najstariji poznati eukariot, odnosno organizam ili stanicu kod koje je nasljedni materijal smješten u jezgri obavijenoj posebnom jezgrinom membranom.

Rezultati ovog istraživanja ujedno bacaju i novo svjetlo na razvoj Zemljine atmosfere, pa vođa istraživanja Gregory J. Retallack kaže kako fosili sugeriraju da je "ozelenjavanje" (greening) Zemlje koje je uključilo podizanje razine kisika i razvoj novih biljnih i životinjskih formi, uslijedilo znatno ranije nego prije 500 milijuna godina, što je znanost do sada pretpostavljala. 

Izvor: EurekAlert

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam