Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2013. 15:27

Sveučilište Washington 

Video: Upravljanje ljudima mislima

Znanstvenici prenijeli eksperiment "mozak-mozak sučelja" sa štakora na ljude.

Video: Upravljanje ljudima mislima

U veljači ove godine američki i brazilski znanstvenici su objavili kako su napravili takozvano "mozak-mozak sučelje", koje je omogućilo da jedan štakor utječe na ponašanje drugog samo uz pomoć moždanih signala koji su se prenosili Internetom. 

Znanstvenici Sveučilišta Washington sada navode kako su ovih dana isti eksperiment primijenili na ljudima, što je dovelo do toga da putem mozak-mozak sučelja jedan znanstvenik upravlja pokretima ruke svojeg kolege.

Znanstveniku Rajeshu Raou je rečeno da gleda u ekran računala i igra video igru, no to je smio raditi samo mentalno, odnosno nije mu bilo dopuštenjo pomicanje prstiju za stvarno micanje miša ili pritiskanje tipki na tipkovnici. Dok je Rajesh igrao na taj način, EEG uređaj je čitao njegove moždane aktivnosti, pa kada bi on recimo zamislio da treba stisnuti gumb za pucanje, moždani signali su preko Interneta bili upućeni njegovom kolegi Andrei Stoccou.

To je rezultiralo time da je Stocco koji uopće nije gledao u ekran, niti je imao pojma o tome što Rajesh igra, pomicao svoj prst i pritiskao razmaknicu na tipkovnici ispred sebe, odnosno drugim riječima, "pucao".

U sljedećim eksperimentima znanstvenici žele pronaći način kako slati moždane signale preko Interneta koji će od jedne do druge osobe provoditi znatno kompleksnije informacije.

Iskreno rečeno, ova istraživanja nas pomalo plaše, jer je očito da znanost razvija tehnologiju koja nije usmjerena ka razvoju "potpomognute telepatije", već ka kontroli mislima jedne osobe nad drugom, a to će zasigurno privući vojne znanstvene agencije poput DARPA-e koja će ovo razviti do krajnosti o kojoj nas je strah uopće razmišljati. 

Izvor: Sveučilište Washington

VIDEO: Upravljanje ljudima mislima pomoću mozak-mozak sučelja

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam