Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2013. 16:41

Sveučilište Duke 

VIDEO: Štakori s Terminatorovim infracrvenim vidom

Neuroprotetski uređaj omogućuje štakorima gledanje valnih dužina izvan vizualnog spektra.

VIDEO: Štakori s Terminatorovim infracrvenim vidom

Znanstvenici Sveučilišta Duke proizveli su neuroprotezu koja štakorima omogućuje detektiranje infracrvenog svjetla, dijela elektromagnetskog spektra na koji su sisavci slijepi.

Nakon treniranja grupe laboratorijskih štakora da posjećuju "točke s nagradama" u testnom poligonu, na koje su ih pozivale LED lampice, znanstvenici su štakorima u mozak implantirali sićušne elektrode u dio koji je povezan s osjećajem dodira. Potom su ih povezali s infracrvenim senzorom koji se nalazio s prednje strane njihovih glava.

Nakon što su ove "štakore kiborge" vratili na testni poligon, znanstvenici su LED lampice zamijenili izvorima infracrvenog svjetla. U početku bi štakori pri paljenju infracrvenih svjetala zastali i počeli se češkati po njuškama, što je govorilo o tome da njihovi neuroni rade kao i uobičajeno, odnosno interpretiraju električne signale kao da im netko dodiruje njušku. No nakon mjesec dana, životinje su počele reagirati na infracrveno svjetlo na isti način kao što su reagirali na LED lampice, te su se upućivali prema njima.

stakor s IR neuroprotezom

Ovaj eksperiment je pokazao da mnoge raznovrsne vrste stanica mozga mogu raditi zajedno na preuzimanju zadaća potrebnih za optogenetske intervencije, jer je električna stimulacija mikroelektrodama omogućila štakorskim korteksima da adaptiraju izvođenje nove zadaće bez gubitka normalne funkcije. Pojednostavljeno rečeno, štakori su i dalje osjećali češkanje glave, ali su uz to dobili i Terminatorov vid.

U znanstvenoj studiji znanstvenici navode kako bi u budućnosti neuroproteze poput ovih mogle omogućiti životinjama, ali i ljudima, gledanje u bilo kojem elektromagnetskom spektru, pa bismo tako jednog dana mogli čak vidjeti i magnetska polja.

"Možemo kreirati uređaje koji će osjećati bilo koju fizičku energiju", kaže vođa istraživanja Miguel Nicolelis. "To mogu biti magnetska polja, radio valovi, pa čak i ultrazvuk".

Ovo istraživanje donosi još jedan napredak u razvoju mozak-mašina sučelja, koja će jednog dana vraćati pokretljivost paraliziranim osobama, omogućiti vid slijepcima, te donijeti značajan napredak u proširivanju ljudske percepcije na mnoštvo novih neobičnih načina.

VIDEO: Štakor s infracrvenim vidom

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam