Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.07.2011. 15:22

Genetika 

Superizdržljivi GMO miševi bez grčenja mišića

Bez gena koji se dovodi u vezu s kontrakcijom mišića, miševi trče puno više i dalje, a isto bi jednog dana mogli i ljudi.

Superizdržljivi GMO miševi bez grčenja mišića

Tejvir Khurana i fiziolozi Sveučilišta Pennsylvania proučavaju gen IL-15Rα, koji se povezuje s proteinima koji imaju ujecaj na kontrakcije mišića. Tijekom istraživanja uspjeli su proizvesti miša s manjkom tog gena i potom odlučili bilježiti njegove fizičke aktivnosti. Svake noći miš je trčao 6 puta više (dalje) nego obični miš, navodi se u Science Now blogu.

Tim je potom secirao miša maratonca, nakon čega su otkrili da njegovi mišići imaju znatno više vlakana i mitohondrija, svojevrsnih energetskih postrojenja ćelija, što znači da mišićima treba puno više vremena dok se umore i počnu trošiti zalihe energije.

Znanstvenici su otkrili kako manjak IL-15Rα omogućava pretvaranje jedne vrste mišićnih ćelija u druge, odnosno iz onih koje se brzo "troše" i umaraju mišiće, u druge koje imaju svojstva Duracell baterija poput Ivice Olića.

 valja razjasniti, tjera li manjak IL-15Rα miševe da postanu hiperaktivni 

Kako se čini, vrhunski atletičari također posjeduju slične varijacije IL-15Rα, što je ustanovljeno studijom genetskih uzoraka uzetih od olimpijaca, koja je pokazala da ovakvu inačicu tog gena posjeduju trkači na duže staze, za razliku od recimo sprintera.

Kako navode znanstvenici, još je potrebno provesti mnoga istraživanja na miševima, a jedan od odgovora koji se traži je uzrok zbog čega je GMO miš uopće iskazivao takvu fizičku aktivnost, obzirom da ga nitko na to nije tjerao. Stoga valja prije svega razjasniti tjera li ih upravo manjak IL-15Rα da postanu hiperaktivni, što djeluje poput neke vrste dopinga koji ima utjecaj na mišiće, ali i na mozak.

Hoćemo li uskoro osvajače zlatnih medalja u maratonu proizvoditi genetskim inženjeringom?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam