Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2012. 11:52

CERN 

SLUŽBENO: Neutrini ne mogu probiti brzinu svjetlosti

Fizičari CERN-a službeno potvrdili da neutrini ne mogu putovati brže od brzine svjetlosti.

SLUŽBENO: Neutrini ne mogu probiti brzinu svjetlosti

Prošle godine znanstveni svijet je dobro protresla vijest iz CERN-a, koja je govorila o tome da su znanstvenici detektirali kako njihovi neutrini od CERN-a do Gran Sasso laboratorija putuju 60 nanosekundi brže od brzine svjetlosti, a to se ponavljalo nakon 15.000 učestalo ponovljenih eksperimenata.

Rezultati su implicirali na to da bi se mnogi udžbenici fizike mogli baciti u smeće, a Einsteinova specijalna teorija relativnosti je došla u slijepu ulicu. No znanstvenici izgleda ni sami nisu željeli ovo prihvatiti zdravo za gotovo, pa su odlučili provesti dvostruke provjere opreme i rezultata drugim metodama.

Nakon toga, ubrzo se počele stizati informacije da brzina svjetlost možda ipak nije postignuta, jer mjerenja izvedena drugom opremom nisu mogla potvrditi prethodne rezultate.

Na jučerašnjoj Međunarodnoj konferenciji (Conference on Neutrino Physics and Astrophysics) u Kyotu, CERN-ov znanstvenik Sergio Bertolucci prezentirao je rezultate vremenskog putovanja neutrina od CERN-a prema Gran Sasso laboratoriju u okviru 4 eksperimenta, Borexino, Icarus, LVD i Opera.

Sva četiri eksperimenta su izmjerila kako je putovanje neutrina bilo ispod brzine svjetlosti, što je potvrdilo da poštuju Einsteinovu granicu maksimalne svemirske brzine, a prethodna anomalija je bila rezultat neispravnog mjernog elementa u sustavu optike.

"Mada rezultati nisu uzbudljivi kako bismo to željeli, oni odražavaju ono što smo svi u dubini duše očekivali", kaže Bertolucci.

Moramo priznati da smo pomalo razočarani ovakvim raspletom, jer smo se nekako ipak nadali da mogućnost nadsvjetlosne brzine ipak postoji, što bi otvorilo jedno potpuno novo poglavlje u istraživanju svemira. Ovako nam samo ostaje nada u crvotočine, kao autpute kojima bismo jednog dana mogli krstariti univerzumom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam