Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.10.2015. 10:36

Yale 

Predviđanje inteligencije fMRI skeniranjem

Neuroznanstvenici su u fMRI skenovima pronašli poveznice koje predviđaju inteligenciju i apstraktno razmišljanje.

Predviđanje inteligencije fMRI skeniranjem

Neuroznanstvenici Sveučilišta Yale koji su uključeni u projekt Human Connectome Project, čiji cilj je detaljno mapiranje ljudskog mozga, proučavali su fMRI (funkcionalna magnetska rezonanca) skenove mozgova 126 pacijenata, te su otkrili konzistentne poveznice koja učinkovito predviđaju "fluidnu inteligenciju" ili apstraktno razmišljanje.

Rezultati studije objavljene u publikaciji Nature, ukazuju na to da što više specifičnih regija mozga koje međusobno komuniciraju čovjek posjeduje, to je veća vjerojatnost da brže procesira informacije i stvara interferencije, odnosno procese proaktivnog i retroaktivnog zaboravljanja.

Kao primjer se navodi da snažna povezanost između frontalnih i parijentalnih režnjeva, dva područja mozga koja se dovode u vezu s visokim funkcijama, učinkovito predviđa rezultat fluidne inteligencije.

Znanstvenici ove konekcije opisuju kao svojevrsne "otiske prstiju", obzirom da te mreže u mnogim slučajevima identificiraju individualne osobe s učinkovitošću koje je "gotovo prefektna".

Znanstvenici kažu da bi se takve mentalne poveznice jednog dana mogle koristiti u predviđanju ponašanja, što pomalo podsjeća na film Minority Report, ili za prilagođavanje edukacijskih i zdravstvenih programa prema individualnim osobama.

Također navode da je ova studija, veliki korak ka rasvjetljavanju fundamentalnih misterija inteligencije, mentalnih bolesti i osobnosti.  

Izvor: YaleNews

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam