Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2017. 16:39

MIT 

Nova metoda izrade kvantnih računala od dijamanata

Dodavanje silicija u dijamante može dovesti do praktičnih kvantnih računala.

Nova metoda izrade kvantnih računala od dijamanata

Znanstvenici MIT-a vjeruju da dijamanti predstavljaju dobru osnovu za izradu praktičnih kvantnih računala. "Defekti" nanometarske veličine na dijamantima mogu se koristiti za pohranu kvantnih bitova koji sadrže proturječne informacije (1, 0 i sva stanja između) na taj način da vam omogućuju čitanje podataka bez rizika da ih promijenite.

No tu se nalaze i problemi. Najčešći defekt u kojem atomi dušika zamjenjuju atome ugljika, emitiraju svjetlost jako širokog raspona koja je previše neprecizna da biste ju mogli iskoristiti. Znanstvenici MIT-a su ovome doskočili dodavanjem silicija u "rupe", čime je svjetlost puno uža i time pogodnija za korištenje.   

Tehnološka ideja MIT-a uključuje zrnanje sintetičkog dijamanta sve dok ne bude samo 200 nanometara debljine, urezivanje optičke šupljine na njegovu površinu (kako bi se povećala svjetlina svjetlosnih emisija) i korištenje posebnog nanometarskog implantera za ubacivanje iona silicija u šupljine. Znanstvenici su uspjeli stvoriti više defekata ispunjenih silicijem gađanjem dijamanta zrakama elektrona koje su stvarale više šupljina i zagrijevanjem dijamanta sve dok se rupe ne spoje sa silicijem. Što se proces češće ponavlja, to se više defekata dobiva.

MIT navodi da ovo još nije spremno za izradu kvantnih računala jer se rezultirajući defekti ne nalaze na idealnim lokacijama (promašuju za 50 nanometara) pa ne emitiraju dovoljno svjetlosti da bi održali kvalitetu koju znanstvenici žele postići. No bez obzira na to ovaj pristup je bolji od dosadašnjih te ukazuje da nam kvantna računala temeljena na dijamantima nisu tako jako daleko kako mislimo. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam