Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.10.2017. 14:29

IRB 

Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC

Hrvatsku će u Srednjoeuropskom konzorciju za istraživačke infrastrukture predstavljati Institut Ruđer Bošković.

Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC

Na Općoj skupštini Srednjoeuropskog konzorcija za istraživačke infrastrukture (CERIC), Hrvatska je i službeno potvrđena kao punopravna članica te organizacije, a predstavljati će ju Institut Ruđer Bošković sa svojim akceleratorskim sustavom Zavoda za eksperimentalnu fiziku.

U povodu punopravnog članstva Hrvatske u ovoj organizaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske imenovalo je državnog tajnika dr. sc. Tomu Antičića i predstojnika Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Milka Jakšića kao hrvatske izaslanike za Opću skupštinu konzorcija CERIC-ERIC.

IRB CERIC 2

Institut Ruđer Bošković u radu konzorcija sudjeluje od 2014. godine i to omogućavanjem pristupa tehnikama za karakterizaciju i modifikaciju materijala baziranih na ionskim snopovima. Ove tehnike dostupne su korisnicima iz zajednice zemalja koje čine konzorcij, a kao dopuna mogućnosti korištenja i drugih vrhunskih tehnika dostupnih znanstvenicima u ostalim partnerskim ustanovama u Austriji, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

IRB CERIC 3

Prof. Carlo Rizzuto, predsjednik Opće skupštine CERIC-a i dr. Jana Kolar, izvršna direktorica CERIC-a, uključujući i ostala upravljačka tijela konzorcija, pozdravili su punopravno priključivanje Hrvatske i IRB-a ovoj organizaciji, uvjereni u dugotrajnu i uspješnu suradnju. „Za razliku od mnogih drugih znanstveno - istraživačkih međunarodnih konzorcija, u slučaju CERIC-ERIC-a, nacionalne članarine se koriste isključivo za financiranje troškova vlastitih partnerskih institucija, te stoga investirana sredstva ostaju u zemlji. Pri tom se svim znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja članica otvara besplatni pristup vrhunskoj znanstveno - istraživačkoj infrastrukturi konzorcija“, izjavio je dr.sc. Milko Jakšić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

IRB CERIC 5

Srednjoeuropski konzorcij za istraživačke infrastrukture (CERIC-ERIC) okuplja multidisciplinarne istraživačke infrastrukture otvorene korisnicima iz područja istraživanja materijala, biomaterijala i nanotehnologije. Kroz zajednički pristup, s međunarodnom recenzijom prijedloga eksperimenata, CERIC-ERIC omogućuje istraživanja, analizu i sintezu materijala korištenjem tehnologija baziranih na fotonima, elektronima, neutronima i ionima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam