Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.10.2017. 12:41

Deep Mind 

Google osnovao etički odjel za AI

Novi odjel nastojat će spriječiti da nas roboti i umjetna inteligencija unište.

Google osnovao etički odjel za AI

Googleova (Alphabetovova) divizija DeepMind koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, osnovala je odjel Ethics and Society (Etika i društvo) koji će proučavati utjecaj tehnologije na čovječanstvo. DeepMind kaže da njegovi znanstvenici stvaraju najnapredniju umjetnu inteligenciju, pa stoga ima odgovornost da provede istraživanje o mogućim implikacijama AI-a na društvo.

"Kako naši znanstvenici razvijaju AI tehnologije, mi imamo odgovornost da provedemo otvoreno istraživanje o mogućim implikacijama našeg rada", navode u blogu DeepMinda Verity Harding i Sean Legassick.

Googleov DeepMind AI temelji se na umjetnim neuralnim mrežama koje pokušavaju simulirati način rada ljudskog mozga i u stanju su prepoznati uzorke u informacijama, uključujući govor, tekstualne podatke i vizualne prikaze, a već se integriraju u mnoge Googleove usluge i servise poput prevođenja jezika i prepoznavanja lica. Google navodi kako se umjetna inteligencija danas nalazi na prekretnici pa je potrebno provoditi rigorozna multidisciplinarna znanstvena istraživanja kako bi i dalje ostala u službi dobrobiti po čovječanstvo

Jedno od najnovijih istraživanja DeepMinda odnosi se na pružanje mogućnosti maštanja umjetnoj inteligenciji, odnosno stvaranja vlastitih ideja, čime bi se moglo znatno ubrzati stvaranje novih lijekova, tehnologija i proizvoda, no isto tako se otvaraju mogućnosti da se iskoristi protiv humanizma, pa je cilj novog Googleovog odjela da AI drži pod kontrolom. Hawking i Musk pozdravljaju ovaj potez Googlea te se nadaju da će sličnu inicijativu poduzeti i druge velike tvrtke koje se bave razvojem AI-a poput IBM-a, Microsofta i Facebooka.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam