Nalazite se
Utjecaj pomicanja magnetskog pola na zračni promet
Magnetski sjever više nije gdje je bio

Zbog pomicanja magnetnog pola zatvorena aerodromska pista

Šetanje magnetskog pola je poznata stvar, no do sada nije nimalo utjecalo na život ljudi. Odluka uprave aerodroma u Tampi da se zbog toga promijene oznake na aerodromskim pistama izazvala je uzbunu među "scenaristima katastrofe".

Teleportacija DNA
Beam me up Scotty

Nobelovac tvrdi kako je uspio teleportirati DNA

Kad čujete riječ teleportacija zasigurno prvo pomislite na čuveno transportno sredstvo u SF TV seriji Zvjezdane staze. Koliko god zvučala više "fiction" a manje "science", teleportacija je premet izučavanja mnogih ozbiljnih znanstvenika, uključujući i jednog nobelovca. 

video
Holo video
Holo tehnologija Star Warsa

Sveučilište Arizona radi na sustavu hologramskog videa

Nasser Peyghambarian i njegov tim s University of Arizona u Tucsonu na putu su ostvarenja hologramskog video prikaza kakav smo mogli vidjeti u prvom filmu iz serijala Star Wars. To je ona čuvena scena kad R2-D2 aktivira hologram princeze Leie koja traži pomoć pred najezdom Imperije.

Super računalo kaže da je Srbija već u EU
Rečunalo na kvizu

Watson ponovo pobijedio najbolje ljudske natjecatelje, mada nije znao odgovor u vezi Slovenije

Watson, superkompjuter veličine zgrade, u srazu protiv najboljih ljudskih igrača izborio je drugu pobjedu za redom, no pokazao je slabo znanje o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

295 eksobajtova podataka
Podaci čitavog ljudskog roda

Čitavo čovječanstvo pohranjuje 295 eksobajtova podataka

Jeste li se kad zapitali koliko podataka sadrže svi USB stickovi, DVD-i, hard diskovi, magnetski zapisi, sve knjižnice, arhivi i muzeji na svijetu? Odgovor na to našla je studija znanstvenika Martina Hilberta i Priscille Lopez, s University of Southern California, koja je objavljena u časopisu Science

Megapolis
Kineski super grad

Kinezi grade ogroman megapolis grad

Kineska vlada objavila je kako kreće u izradu najvećeg grada na svijetu koji će se prostirati na 25.500 četvornih kilometara i u kojem će živjeti oko 42 milijuna ljudi. Grad neće naravno raditi od nule, već će spojiti 9 postojećih gradova oko delte Biserne rijeke (sve na tom području osim Makaoa i Hong Konga).

Antilaser
Tehnologija poništavanja laserske zrake

Znanstvenici s Yalea izumili prvi antilaser na svijetu

Tim znanstvenika svečilišta Yale radi na apsorbiranju laserskih zraka.

Protetska ruka upravljana mozgom
Robotika u službi protetske medicine

Robotska protetska ruka kreće u kliničko ispitivanje

Nakon više godina razvoja i potrošenih 100 milijuna dolara, DARPA je objavila kako je njihova robotizirana ruka kojom se upravlja mozgom krenula u klinička ispitivanja na dragovoljcima, invalidima bez ruku. Prve osobe koje će dobiti ove ruke bit će američki vojnici veterani, invalidi ratova u Iraku i Afganistanu.