Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.05.2014. 13:34

NASA 

Veganska prehrana u stalnim svemirskim kolonijama

Kolonizatori na Marsu i astronauti u višegodišnjim svemirskim misijama neće se baš prejedati.

Veganska prehrana u stalnim svemirskim kolonijama

Kako bi na Marsu jednog dana bilo moguće uspostaviti stalnu koloniju, ljudskim stanovnicima je potrebno osigurati tri važne stvari, zrak, vodu i hranu. Ovo posljednje je nešto o čemu se do nedavno nije previše razmišljalo, obzirom da se većina znanstvenika najviše bavila problematikom osiguravanja zraka i vode. Ukoliko se na Marsu ili bilo kojem drugom planetu/mjesecu pronađe voda, barem u formi leda, onda je relativno lako moguće osigurati zrak uz pomoć elektrolize i malo kemije, no hrana ostaje veliki problem jer opskrba sa Zemlje ne dolazi u obzir, pa je jedini način za njeno pribavljanje samostalni uzgoj.

Znanstvenici Hawaii Space Exploration Analog and Simulation centra koji financira NASA, proveli su 120 dana u prostoru koji simulira Mars, gdje su između ostaloga uzgajali hranu koja bi se jednog dana mogla naći na farmama u svemiru.

Prema mišljenju znanstvenika, budući kolonizatori će hranu uzgajati u etapama, pa će na početku u svojim hidroponskim farmama saditi razne vrste povrća koje ima brze cikluse rasta, poput raznih vrsta salata, nakon čega će saditi mrkvu, rajčicu, krastavce i slično povrće. Tek nakon nekog vremena bi mogli razviti vrtove u kojima bi se našlo povrće bogatije ugljikohidratima poput slatkog krumpira, riže i pšenice, a tek na kraju bi mogli uživati u povrću bogatom masnoćama poput soje i kikirikija. 

Znanstvenici kažu kako postoji teoretska mogućnost uzgoja malih životinja poput insekata i zamoraca, no briga o njima bi zahtijevala velike resurse, pa je gotovo sigurno da prvi kolonizatori neće biti mesožderi već vegani.

Pored toga, prema mišljenju znanstvenika, jedini način za samoodrživu prehranu, bila bi gradnja prilično velikih hidroponskih farmi, jer male ne bi mogle osigurati dovoljni urod potreban za preživljavanje. Vodeći se rezultatima istraživanja, znanstvenici također smatraju da će u prvih 6 mjeseci boravka na Marsu kolonizatori ovisiti o zalihama sa Zemlje, jer će biti potrebno najmanje toliko vremena da farme postanu učinkovite. 

Izvor: PopSci

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA svemir Mars hrana povrće farme
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam