Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.05.2017. 12:54

Rocket Lab 

VIDEO: U svemiru raketa još jedne privatne tvrtke

Rocket Lab uspješno izveo lansiranje svoje Electron rakete u svemir.

VIDEO: U svemiru raketa još jedne privatne tvrtke

Američko-novozelandska svemirska tvrtka Rocket Lab pridružila se tvrtkama SpaceX, ULA i Orbital ATK, jer je uspješno lansirala svoju Electron raketu u svemir s uzletišta na novozelandskom Mahia poluotoku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Time je ova relativno nepoznata privatna kompanija postala još jedna tvrtka koja će uskoro zarađivati od lansiranja satelita i znanstvenih misija u svemir, a ona bi trebala biti jeftinija od konkurencije jer je dvostupanjska Electron raketa dugačka samo 17 metara i promjera od 1,2 m te je  napravljena je od ugljičnih kompozitnih materijala a pogone ju Rutherford motori koji su većim dijelom izrađeni tehnikom 3D printanja i stvaraju potisak od 2243 kg (22 kN).

Time je ova raketa vrlo pogodna za lansiranje manjih misija, odnosno korisnog tereta maksimalne težine do 225 kg, a jednostavnost gradnje omogućuje Rocket Labu da godišnje izvede oko 50 komercijalnih lansiranja, što je vrlo velika brojka, obzirom da je 2016. godine u čitavom svijetu ukupno izvedeno 85 lansiranja u svemir.

Prije nego što se raketa počne koristiti za komercijalne svrhe Rocket Lab planira izvesti još dva testna lansiranja, a već sada ima klijente koji će koristiti njegove usluge, među kojima je i NASA.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam