Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.12.2012. 14:54

Copenhagen Suborbitals 

VIDEO: U svemir raketom iz kućne radinosti

Dva zanesenjaka razvijaju najozbiljniji open source svemirski projekt.

VIDEO: U svemir raketom iz kućne radinosti

Kristian von Bengtson i Peter Madsen, dva danska inženjera iz Kopenhagena, smatraju kako u današnje doba svatko može izgraditi raketu kojom će poletjeti u svemir.

Njihov open source projekt s kojim su započeli 2008. godine, u međuvremenu je okupio 20 suradnika, te su već počeli izvoditi prve testove svojih raketnih motora, kapsule za posadu, kao i prva testna lansiranja.

Osnovna ideja ovih Danaca je kroz sljedećih nekoliko godina izvesti prvi suborbitalni let svojom DIY (uradi sam) letjelicom, koji će podsjećati na let Alana Sheparda iz 1961. godine, koji je u svojoj Freedom 7 letjelici dostigao visinu od 187 kilometara i potom se spustio u more. Let koji planiraju izvesti Danci izvest će se balističkom putanjom na isti način, s drastičnom razlikom što su Bengtson i Madsen u projekt krenuli iz svojeg dvorišta s budžetom od nekoliko stotina dolara.

Njihova tvrtka Copenhagen Suborbitals do sada je postigla nevjerojatan uspjeh. Raketa HEAT-1X koja ima pogon na mješavinu čvrstog i tekućeg goriva je bila prva "amaterska" letjelica koja je poletjela na testni let s platforme na moru noseći crash test lutku pune veličine u kapsuli.

Obzirom da je ovo open source projekt, Copenhagen Suborbitals svu svoju dokumentaciju, planove, skice i nacrte nudi na besplatno preuzimanje svim zainteresiranima, te također poziva svakog tko se želi uključiti u projekt, bilo financijski, bilo svojim radom ili nekim drugim oblikom angažmana.

Mada još nije poznato kada će doći do prvog leta s ljudskom posadom, odlučeno je da prvi astronaut bude Peter Madsen, inače poznat kao inženjer koji je u kućnoj radinosti izradio 3 podmornice.

Ekipa kaže kako uskoro priprema novi test raketnog motora, a uskoro će biti dovršena i nova kapsula za boravak astronauta, te će tijekom iduće godine nastaviti i s testnim lansiranjima.

Više informacija i detaljnu dokumentaciju ovog projekta potražite na ovoj poveznici: http://www.copenhagensuborbitals.com.

VIDEO: Copenhagen Suborbitals: U svemir iz garaže

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam