Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Šef Amazona lansirao letjelicu do ruba svemira
Članak
Objavljeno: 30.04.2015. 15:45

New Shepard 

VIDEO: Šef Amazona lansirao letjelicu do ruba svemira

Letjelica tvrtke Blue Origin koja će prevoziti svemirske turiste prvi je puta poletjela do visine od 93.773 m.

VIDEO: Šef Amazona lansirao letjelicu do ruba svemira

Jeff Bezos, suosnivač i šef (CEO) Amazona, u posljednje vrijeme je jako okupiran svojom svemirskom tvrtkom Blue Origin, kojom se želi pridružiti Elonu Musku i Richardu Bransonu s ciljem prijevoza turista u svemir.

Danas je Blue Origin prvi puta izveo kompletan suborbitalni test, tijekom kojeg je raketa s BE-3 motorom na tekući vodik i kisik, uz potisak od 49.895 kg i brzinu od 3 macha podigla u zrak letjelicu New Sheppard i dovela ju do visine od 93,573 km.

Bezos kaže da su sustavi navođenja, navigacije i upravljanja savršeno radili, a razdvajanje New Shepard modula za posadu od propulzijskog modula (rakete) u svemiru je bilo perfektno. "Da su se u modulu nalazili astronauti, imali bi vrlo lijepo putovanje u svemir, te glatki povratak", kaže gazda Amazona i Blue Origina.

Separation

Obzirom da je konačni cilj Blue Origina da njihov modul i raketa koja ga vodi u svemir budu višekratno iskoristivi, test ipak nije u potpunosti uspio, jer je na Zemlju mekano sletio samo modul, dok je raketa zbog gubitka pritiska u hidraulici izgubljena. Bezos se zbog toga ne uzbuđuje, jer navodi da već rade na poboljšanju hidraulike, a započeli su i slaganje propulzijskih modula serijskih brojeva 2 i 3, koji će uskoro biti dovršeni.

Također navodi da se već radi i veći brat blizanac New Shepard modula za posadu, orbitalna letjelica koja će biti nekoliko puta veća od njega, te će ju pogoniti BE-4 motor, potiskom od 249.475 kg, koji će raditi na pogon tekućeg prirodnog plina i tekućeg kisika. 

Izvor: Blue Origin

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam