Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2017. 11:29

Boeing Blue 

VIDEO: SAD se vraća u svemir u novim odijelima

Astronauti će iduće godine u Boeingovoj CST-100 Starliner letjelici donijeti novu modu u svemir.

VIDEO: SAD se vraća u svemir u novim odijelima

U kolovozu 2018. godine, SAD vodi svoje astronaute u svemir vlastitom letjelicom, Boeingovim CST-100 Starlinerom, koji je razvijen u suradnji s tvrtkom Bigellow Aerospace, čime će ruska "taksi služba" dobiti alternativu. CST-100 Starliner je projektiran tako da bude kompatibilan s više različitih raketa, uključujući Atlas V, Delta IV, Falcon 9 te planirani Vulcan. Ovaj svemirski projekt je od velike strateške, znanstvene i političke važnosti za SAD, a u prvom letu s ljudskom posadom, CST-100 Starliner će na ISS dovesti jednog NASA-inog astronauta i jednog Boeingovog pilota.

Kako bi i sami astronauti donijeli nešto novo u svemir, Boeing se potrudio napraviti nova Boeing Blue odijela koja će nositi u letjelici, čime će uz nju promovirati i novi dašak svemirske mode. Odijela donose poboljšanu funkcionalnost, veći komfor i zaštitu astronauta te su za 40 posto lakša od postojećih, a ujedno i znatno jednostavnija za oblačenje i korištenje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Između ostaloga, odijela omogućuju veću pokretljivost kada su pod pritiskom te donose bolji sustav hlađenja, a rukavice su "touchscreen friendly", što znači da omogućuju korištenje tableta, pametnih telefona i drugih uređaja s dodirnim zaslonom.

Mada nismo "modni mačci", odmah smo primijetili da dobrim dijelom podsjećaju na odjeću za ekstremne sportove jer dolaze s patentnim zatvaračima i šljemom koji djeluje poput "hoodice". Patentni zatvarači na torzu omogućuju jednostavnu tranziciju astronauta iz sjedećeg u stojeći položaj, a posebno je zanimljivo što se i šljem pričvršćuje patentnim zatvaračem, no omogućuje dobru zaptivenost kao i tradicionalna odijela.

space_suit_630 (1)

Valja naglasiti da ovo nisu takozvana EVA odijela (extravehicular activity suits) koja služe za svemirske šetnje i hodanje po Mjesecu i Marsu, već će se koristiti isključivo unutar letjelica tijekom lansiranja i leta.

Boeing kaže da će njegova odijela doći u više veličina i dizajnerskih rješenja pa možemo reći da je svemirski fashion doista započeo.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam