Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.05.2014. 12:50

MDRS 

VIDEO: Provedite godišnji na Marsu za 2.738 kn

Ako vam se ne da čekati rezultate izbora za prve kolonizatore Marsa, MDRS vam nudi rješenje.

VIDEO: Provedite godišnji na Marsu za 2.738 kn

Ako ste se prijavili na natječaj organizacije Mars One, pa se nadate da će vas izabrati među prve kolonizatore crvenog planeta, možda vas je obeshrabrio podatak da se do sada prijavilo više od 200.000 ljudi.

U tom slučaju postoji jedna daleko realnija, sigurnija i jeftinija opcija uz čiju pomoć ćete moći prošetati Marsovom površinom bez svih mogućih opasnih rizika koje donosi prava svemirska misija.

Organizacija Mars Society, u smrznutoj pustinji u jugoistočnom Utahu, svake zime organizira dvotjedne aranžmane za boravak u svojoj MDRS bazi (Mars Desert Research Station), gdje vam se pruža prilika da za 500 dolara (2.738 kn) po osobi, uživate u najrealnijem simulatoru Marsa na Zemlji.

MDRS

MDRS se sastoji nekoliko modula za boravak posade i istraživačkih laboratorija, u kojima možete boraviti u totalnoj izolaciji, uživati u šetnjama pustim krajolicima u narančastim svemirskim odijelima, te provoditi eksperimente koji simuliraju one koji će se jednog dana provoditi na Marsu. 

Ovaj projekt je pokrenuo Robert Zubrin, osnivač organizacije Mars Society, kojem je NASA 1990-ih odbila projekt Mars Direct, koji je predstavljao plan za jeftinu ljudsku misiju na crveni planet.

MDRS_XMAS

Zubrin kaže kako ovo nije perfektna simulacija, jer pustinja Utaha prije svega nema mogućnost simuliranja atmosfere, gravitacije i svemirskog zračenja, no MDRS predstavlja ono najbliže Marsu čemu se svi "smrtnici" mogu približiti, ne računajući specijalne NASA-ine simulatore, za koje je utrošeno na stotine milijune dolara i kojima mogu pristupiti samo njihovi astronauti.  

Ukoliko još niste odlučili gdje ćete iduću zimu provesti godišnji odmor, možete se javiti na ovu poveznicu i zamijeniti uobičajene zimske radosti poput skijanja i sanjkanja, uživanjem u krajolicima Marsa.

Možemo čak reći da je cijena dvotjednog boravka na "Marsu" u visini od 2.738 kn manja od mnogih aranžamana na skijaškim destinacijama, a ovo bi možda moglo poslužiti i kao ideja našim turističkim djelatnicima koji bi u svoju zimsku ponudu mogli uvrstiti šetnju Marsom, recimo na Dinari, Velebitu, Biokovu ili čak na Ličkoj Plješvici.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars Utah simulator Mars Society MDRS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam