Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: NASA pomaže Hawkingu u izradi međuzvjezdanog broda
Članak
Objavljeno: 12.12.2016. 16:59

Project Starshot 

VIDEO: NASA pomaže Hawkingu u izradi međuzvjezdanog broda

Znanstvenici nastoje spriječiti da se ultralagana letjelica ošteti zračenjem i misle da imaju rješenje za to.

VIDEO: NASA pomaže Hawkingu u izradi međuzvjezdanog broda

Stephen Hawking, Mark Zuckerberg i ruski bogataš Yuri Milner zadali su si veliki zadaću, sagraditi malu letjelicu koja će za 20 godina stići u sustav zvijezde Alpha Centauri, najbliži našem Sunčevom sustavu.

Projekt pod nazivom Project Starshot zamišljen je tako da se u svemir pošalje ultralagani silicijski "StarChip" koji će se kretati jednom petinom brzine svjetlosti nakon što ga pogode laseri sa Zemlje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako bi se ovaj svemirski brod u obliku mikročipa mogao laserima ubrzati do 134 milijuna km/h, mora biti ultralagan pa nikakav štit koji bi ga čuvao od kozmičkog zračenja ne dolazi u obzir, a to je problem koji sada žele riješiti NASA i Korejski institut znanosti i tehnologije KAIST. Njihovi znanstvenici su došli na ideju da bi za to najbolje mogli poslužiti "samoizlječivi" tranzistori, pa su već testirali eksperimentalni tranzistor izrađen od nanožica koji se može oporavljati (i popravvljati) nakon oštećenja izazvanog zračenjem. Takvi čipovi bi se mogli koristiti u flash memoriji i logičkim vratima, a znanstvenici KAIST-a vjeruju da bi mogli odlično poslužiti i za projekt Starshot, jer dolaze u veličini od samo 20 nanometara, pa zadovoljavaju oba uvjeta, ultralaku težinu i relativnu otpornost na kozmičke zrake.

Čitav znanstveni rad u kojem objašnjavaju detalje sustava za zaštitu sićušne međuzvjezdane letjelice od ionizirajućeg zračenja možete pronaći na ovoj poveznici.

Znanstvenici kažu da je pred njima još mnoštvo eksperimenata koji će dokazati učinkovitost ovog sustava. no sigurni su da se nalaze na pravom putu.

Ako Hawking i ekipa pošalju letjelicu na Alpha Centaruri, to bi bio veliki korak u razvoju svemirske tehnologije, a postoji mogućnost da bismo za svojeg života mogli dobiti i odgovor od nje i saznati ima li tamo koji planet za kolonizirati ili kakvi alieni za druženje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam