Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Mikrovalni shuttleovi za jeftine svemirske letove
Članak
Objavljeno: 21.07.2015. 09:38

Escape Dynamics 

VIDEO: Mikrovalni shuttleovi za jeftine svemirske letove

Escape Dynamics uspješno testirao novi tip raketnog pogona koji bi nas jednog dana mogao prevoziti u svemir za male novce.

VIDEO: Mikrovalni shuttleovi za jeftine svemirske letove

Koliko god se uz posljednje vrijeme pričalo o svemirskom turizmu i budućnosti u kojoj nećemo morati biti milijunaši da napravimo krug oko matičnog planeta, činjenica je da bez hrpe milijuna ili nekoliko milijardi dolara, nećete stići daleko. Osim ako u svemirske letove ne ubrajate one suborbitalne tipa Virgin Galactica, koji će vam za 100.000 dolara pružiti par minuta bestežinskog stanja.

Ono što vas najviše košta pri lansiranju u orbitu je raketa smještena iza vaše pozadine, napunjena "eksplozivom", odnosno mješavinom kemijskog goriva, čije sagorijevanje može proizvesti dovoljno jaki potisak da vas oslobodi Zemljine sile teže.

Stoga mnogi svemirski vizionari poput Elona Muska, Jeffa Bezosa, Petera Becka i njegove tvrtke Rocket Lab, rade na alternativnim kemijskim pogonskim sustavima koji će uvelike smanjiti cijene lansiranja, no i to ćete zadovoljstvo platiti oko 5 milijuna dolara.

Tvrtka Escape Dynamics ima jednu potpuno drugačiju ideju u tome kako omogućiti letove u svemir u "ekonomskoj klasi", pa razvijaju motor za višekratno iskoristivu letjelicu, odnosno "spaceplane" nalik na Space Shuttle koji će umjesto na pogon skupog goriva, u svemir stići na pogon mikrovalova.

Oni su stoga proizveli pogon koji letjelici pruža energiju izvana, emitiranu iz zemaljskih mikrovalnih emitera koji ju "pumpaju" direktno u kolektor smješten u toplinskom štitu.

Energija se potom koristi za pokretanje elektromagnetskog motora u kojem se sagorijevaju jako male količine plina poput helija ili vodika. Drugim riječima, gorivo koje ćete nositi sa sobom biti će u količinama kakve se nalaze u spremnicima automobila, čime klasične rakete na kruta i tekuća kemijska goriva postaju potpuno nepotrebne. 

princip rada

Escape Dynamics tvrdi da je tijekom testova njihov motor na helij postigao Specific Impulse (Isp) od 500 sekundi. Za usporedbu, kemijska raketa dostiže 460 Isp, a tvrtka navodi kako bi u slučaju da je umjesto helija korišten vodik, postigli 600 Isp. Ukoliko bi se ovo uspjelo postići izvan laboratorija, to bi bilo veliki korak u razvoju industrije privatnih svemirskih letova. U ovom video možete vidjeti animaciju jednog lansiranja i leta u svemir pomoću tehnologije Escape Dynamicsa.   

Valja reći da je ideja dobra, ali se za sada nalazi na malo klimavim nogama, jer bi Escape Dynamics trebao sagraditi globalnu mrežu mikrovalnih emitera koji bi omogućili pogon letjelici. Pored toga treba uzeti u obzir razne potencijalne opasnosti od utjecaja na okoliš, kao i energetski, te dakako politički aspekt čitave priče.

mikrovalno lansiranje

No ako se ovo pokaže doista jako isplativim i funkcionalnim rješenjem koje će iz uporabe izbaciti skupe rakete i omogućiti svemirske letove svima nama, Escape Dynamics bi mogao dobiti veliku potporu širom svijeta. 

Izvor: Escape Dynamics

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam