Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Letjelica koja je sletjela na najudaljenije mjesto
Članak
Objavljeno: 17.01.2017. 16:23

Titan Touchdown 

VIDEO: Letjelica koja je sletjela na najudaljenije mjesto

NASA iz fotografija starih 12 godina složila prekrasan video slijetanja Huygens sonde na površinu Titana.

VIDEO: Letjelica koja je sletjela na najudaljenije mjesto

Prošlo je 12 godina od kako je suputnik letjelice Cassini, sonda Huygens sletjela na najveći Saturnov mjesec Titan. Naime, prije nego što nam je Cassini poslao najdetaljnije slike Saturna koje smo ikada vidjeli, izbacio je sondu Huygens, koja je sletjela na Titan 14. lipnja 2005. godine brzinom od 5 m/s, te je s površine slala podatke puno duže nego što je bilo planirano.

NASA je sada nakon 12 godine prikupila sve podatke i slike koje je poslao Huygens kako bi rekonstruirala njegovo slijetanje koje je trajalo 2,5 sata. U ovom videu možete vidjeti sve što je vidjela sonda počevši od visine od 10 km, uključujući nepristupačne visoravni i duboke gudure.  

 

Posebno impresivno djeluje trenutak u kojem je sonda prošla kroz narančastu izmaglicu koja nam je do sada priječila pogled na površinu Titana, nakon čega smo prvi puta ugledali tlo zagonetnog Saturnovog mjeseca.

Zahvaljujući letjelici Cassini i sondi Huygens, danas imamo znatno veća saznanja o Saturnu i njegovom kompleksnom mjesecu na kojem se temperatura spušta na minus 179  stupnjeva Celzija ispod ništice. Huygens je letjelica koja je sletjela na najudaljenije svemirsko tijelo do sada, a konstruirana je da može plutati, jer se mislilo da bi mogla sletjeti na metansko more.

Cassini je kasnije otkrio da se Titanovi oceani (ili jezera) mogu naći samo na polovima, a među planovima za buduća istraživanja NASA razmatra i slanje podmornice koja bi krstarila metanskim morem u potrazi za životom. Titanova atmosfera je vrlo kompleksna, te se najvećim dijelom sastoji u dušika (95 posto) i metana (5 posto). Na Titanu je uočena i nazočnost organskih molekula koje sadrže ugljik, vodik, te kisik i druge elemente slične onima koji se nalaze u Zemljinoj atmosferi i od esencijalne su važnosti za postojanje života

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec Saturn Titan Cassini Huygens
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam