Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2014. 14:04

OCO-2 

VIDEO: Lansiran satelit za mjerenje CO2 u atmosferi

Delta II raketa je uspješno dovela OCO-2 satelit u orbitu Zemlje.

VIDEO: Lansiran satelit za mjerenje CO2 u atmosferi

NASA je s lansirne rampe u zračnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji uspješno u svemir lansirala OCO-2 satelit, čija će uloga biti proučavanje ugljičnog dioksida u atmosferi, te bi nam trebao pomoći da otkrijemo kako se naš planet prilagođava povećanom stvaranju CO2. Za razliku od postaja na Zemlji, OCO-2 će postati prva svemirska letjelica koja će donositi očitanja na globalnoj skali tijekom različitih godišnjih doba, regionalna očitanja o izvorima CO2, te prikazivati kako, koliko i gdje naš planet sam apsorbira i odvodi dio stakleničkog plina, recimo u more. 

Originalna OCO misija je u svemir bila lansirana 2009. godine, no došlo je do fatalnog kvara satelita prije no što je počeo slati podatke na Zemlju, pa je NASA bila jako nervozna tijekom lansiranja OCO-2 letjelice, koje je prema dosadašnjim podacima proteklo u savršenom redu, no još se očekuje početak rada sustava za mjerenje CO2. 

OCO-2 posjeduje instrument za mjerenje CO2 koji je toliko precizan da znanstvenici mogu brojati molekule CO2 u raznim slojevima atmosfere, te koristiti podatke za izradu modela o tome kako povećanje stakleničkog plina utječe na razne stvari poput globalnog zatopljenja.

Minimalno predviđeno trajanje misije je 2 godine. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Satelit CO2 mjerenje atmosfera OCO-2
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam