Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.04.2017. 10:09

NASA 

VIDEO: LISA Pathfinder traži mrvice s kometa

Letjelica koja služi za detekciju gravitacijskih valova koristit će se za mapiranje prašine koju iza sebe ostavljaju kometi.

VIDEO: LISA Pathfinder traži mrvice s kometa

Današnja tehnologija omogućuje vrlo jednostavno uočavanje i praćenje kometa koji putuju Sunčevim sustavom, no prašina koju ostavljaju za sobom se ne može tako lako pratiti. Valja naglasiti da čak i vrlo mali kamenčići iz te prašine mogu uzrokovati ozbiljne kvarove pa i uništenje letjelica u svemiru te je stoga njihovo detektiranje vrlo važno.

NASA vjeruje da je pronašla način za mapiranje te prašine razvojem tehnike koja kretanje LISA Pathfinder letjelice koja je napravljena i lansirana kao demonstrator tehnologije za detektiranje gravitacijskih valova, može iskoristiti kao "detektor mrvica s kometa", kao što objašnjava ovaj video.

To uključuje praćenje malih mlazova potisnika koje LISA Pathfinder koristi za kompenziranje nakon udaraca oblaka prašine, pa kada izmjeri smjer i jačinu tih udara, može dobiti prilično dobar uvid o lokaciji udarca, veličini i putanji. NASA kaže da je ovo samo dokaz koncepta, a konačni cilj je za te potrebe koristiti opservatorij gravitacijskih valova koji je još uvijek u razvoju. To bi moglo dovesti do vrlo precizne mape prašine unutarnjeg Sunčevog sustava i oblaka prašine koji se mogu pratiti sve do izvornih svemirskih tijela poput kometa i asteroida. Na taj način mogli bismo doći do novih saznanja o formiranju planeta, ali i predvidjeti vjerojatnost da bi budući udari mogli ozbiljno oštetiti letjelice.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam