Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.01.2013. 16:56

RASSOR 

Upoznajte robota koji će crpiti vodu na Mjesecu

NASA je predstavila prototip robota namijenjenog za svemirske rudarske poslove.

Upoznajte robota koji će crpiti vodu na Mjesecu

Kako ne biste pomislili da rudarenje na asteroidima i planetima zanima isključivo privatne agencije, NASA je ovih dana predstavila prototip svojeg robotiziranog vozila pod nazivom RASSOR (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot) čija bi uloga u budućnosti trebala biti izvođenje rudarskih poslova na Mjesecu i drugim planetima i tijelima Sunčevog sustava.

Ovaj robot se razvija prvenstveno za potrebe budućih misija na Mjesecu, gdje bi trebao imati veliku ulogu u prikupljanju zemlje iz koje će se potom preradom dobivati voda za piće, kisik i gorivo, što je neophodno za duži boravak ljudi u mjesečevim bazama, jer ti resursi najviše stvaraju ovisnost o skupoj opskrbi sa Zemlje.

Rassor

Obzirom da RASSOR ne smije biti pretežak kako bi se mogao poslati na Mjesec standardnom raketom, dok istovremeno ne smije biti ni prelagan kako bi mogao učinkovito kopati na površini svemirskog tijela no kojoj vladaju uvjeti niske gravitacije, NASA je morala razviti poseban sustav koji mu donosi potrebnu učinkovitost.

Stoga se vozilo sastoji od dva "bubnja" koji se prema potrebi mogu okretati u suprotnim strana i stvarati otpor kako bi se RASSOR dovoljno učvrstio da bi mogao iskapati na dubini većoj od 30 cm, na kojoj se nalazi zemlja potrebna za prikupljanje željenih resursa.

Pored toga RASSOR ima mogućnost mijenjanja oblika razvlačenjem i preklapanjem osovina s "bubanj kotačima", kako bi se mogao voziti na svim vrstama tla i svladavati i najzahtjevnije uspone, te će biti 5 puta brži od Curiosity rovera koji se trenutno nalazi na Marsu.

11

NASA je također postavila uvjet da robot na Mjesecu mora biti u operativnom stanju najmanje pet godina, uz 16 sati rada dnevno.

Drugi prototip će biti predstavljen 2014. godine, a konačna inačica će biti težine od nekih 50 kilograma, te će moći iskapati i prevoziti 20 kilograma zemlje u jednom "rundi" do postrojenja za preradu,  no za sada još ne izlaze s podacima kada bi se prvi RASSOR mogao uputiti na Mjesec.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec voda rudarenje RASSOR
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam