Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.05.2014. 16:53

Lunar Palace 1 

Svakodnevno jeli crve 105 dana u simulatoru Marsa

Glavni, možda čak i jedini izvor životinjskih proteina budućih kolonizatora Marsa mogli bi biti crvi brašnari.

Svakodnevno jeli crve 105 dana u simulatoru Marsa

Nakon 105 dana provedenih u specijalnoj agrobiosferi koja simulira budući svemirski stambeni prostor u kojem će astronauti i kolonizatori planeta poput Marsa uzgajati hranu, iz specijalno konstruiranog prostora pod nazivom Lunar Palace 1, izašla je tročlana ekipa kineskih dragovoljaca s pekinškog sveučilišta BUAA (Beijing University of Aeronautics and Astronautics).

Tijekom svojeg boravka u ovom prostoru veličine od 160 kvadrata, kapetanica Xie Beizhen i njezina posada Wang Minjuan i Dong Chen, svakodnevno su se prehranjivali crvima brašnarima, jestivim larvama kukaca koje su sami uzgajali pored salate i još nekoliko vrsta bilja.

Jedan od glavnih ciljeva ovog eksperimenta je upravo bio dokazati da astronauti tijekom dugotrajnog boravka u bazama na planetima mogu bez ikakvih problema živjeti od crva kao glavnog izvora proteina, mada NASA i znanstvenici sa zapada kažu da takva prehrana ne bi bila dobra jer će loše utjecati na moral astronauta. Studija je ukazala da je sada 100 posto potvrđeno da jedenje crva kroz duže razdoblje nimalo ne narušava moral, niti djeluje loše nutricionistički po ljudsko zdravlje.

110168-2

Xie Beizhen s hranom koju su 105 dana sami proizvodili.

Kineski "crvožderi" kažu kako prije odlaska u izolaciju nikada u životu nisu jeli crve, no vrlo brzo su se bez ikakvih problema privikli na njih, te im boravak u izolaciji nije predstavljao nikakav problem. Svo troje su izašli zdravi, bez vidljivih posljedica koje bi ukazivale na pothranjenost, no trebat će obaviti detaljne medicinske pretrage koje bi trebale potvrditi je li im kombinacija crva i salata uzrokovala neke promjene u organizmu.

Crvi se već duže vremena nalaze na vrhu popisa mogućih "mesnih obroka" koje će si moći priuštiti kolonizatori Marsa, obzirom da u svojem tijelu sadrže čak 76 posto proteina te ne zauzimaju prostor i ne troše puno dragocjenih resursa poput drugih vrsta životinja. 

crvi brašnari

Valja naglasiti da je ovo troje dragovoljaca koji su svaki dan jeli crve, na meniju imalo i "normalnu" hranu, obzirom da nisu mogli producirati dovoljno samouzgojene, no kinesko sveučilište će uskoro započeti gradnju dodatnog modula-staklenika za Lunar Palace 1 bazu, pa će idući pokusni kunići jesti isključivo ono što sami proizvedu.

Nekako imamo osjećaj da na 105 dana jedenja crva ne bi tako pozitivno reagirali astronauti sa zapada, jer u kineskoj kuhinji ovakve "poslastice" nisu nešto neuobičajeno, mada nam je svima jasno da u pitanju između života i smrti ne bismo ni sami previše birali "restoran".

Eto sad znate kakva vas klopa čeka ako se spremate s Muskom na Mars. 

Izvor: BUAA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam