Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.07.2017. 11:02

Red Dragon 

SpaceX mijenja planove za slijetanje na Mars

Red Dragon letjelica neće sletjeti na Mars 2018. ni 2020. godine, a možda i nikada.

SpaceX mijenja planove za slijetanje na Mars

Elon Musk je objavio da njegova svemirska tvrtka SpaceX mijenja planove za slijetanje Red Dragon letjelice na Mars, što je prvo bilo najavljeno za 2018. godinu, a potom izmijenjeno za 2020.

Kako stvari sada stoje, veliko je pitanje hoće SpaceX na Mars uopće poslati Red Dragon  koji se na površinu crvenog planeta trebalo spustiti pomoću bočnih potisnika (retroraketa). Musk je izjavio kako je dugo vjerovao da je to najbolji način za sigurno spuštanje na Mars, no sada smatra da postoje puno bolji načini. Drugim riječima, to znači da će SpaceX za slijetanje na Mars morati dizajnirati potpuno novu letjelicu koja će koristiti potpuno drugačiji tehnološki pristup za izvođenje te složene zadaće. Pored toga, SpaceX je odustao i od ideje da se Red Dragon opremi padobranima koji bi se koristili kao mjera sigurnosti u slučaju da retrorakete zakažu.

Musk za sada nije rekao kako će izgledati modul za slijetanje na Mars, no u svojem postu na Twitteru dao je naznačiti da će se raditi o prilično većoj letjelici u odnosu na Red Dragon. Hoće li SpaceX ipak spustiti Red Dragon na Mars 2020. godine, dakako bez ljudske posade, sada je potpuno neizvjesno. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars SpaceX Elon Musk Red Dragon
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam