Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Privatni tim u svemiru pokrenuo motore letjelice iz 1978.
Članak
Objavljeno: 04.07.2014. 15:23

Rebootanje 

Privatni tim u svemiru pokrenuo motore letjelice iz 1978.

Zadnji puta motori ISEE-3 letjelice su radili prije 36 godina.

Privatni tim u svemiru pokrenuo motore letjelice iz 1978.

Keith Cowing i njegovi kolege iz privatne svemirske organizacije Space College, uspjeli su preuzeti kontrolu nad NASA-inom letjelicom ISEE-3, koja je lansirana davne 1978. godine, te se nalazi u heliocentričnoj putanji, a služila je za proučavanje Sunca i praćenja kometa.

Cowingov tim, okupljen u projektu pod nazivom "ISEE-3 Reboot Project", nakon više pokušaja tijekom više dana, napokon je uspio upaliti potisnike letjelice koji su zadnji puta radili 1987. godine, kada se dobar dio članova tima još nije niti rodio.

U idućoj fazi Cowing i njegovi "rebooteri" će prikupljati podatke koje će dobivati putem iznajmljenih NASA-inih satelitskih antena, kako bi dobili precizne podatke o tome gdje se letjelica nalazi, a potom će joj promijeniti, odnosno korigirati putanju kako bi bili u stanju s njom redovno komunicirati, odnosno prikupljati podatke s nekih od 13 znanstvenih instrumenata.

Ovaj projekt je financiran putem crowdfundinga, te je na taj način skupio više od 150.000 dolara, a nekoliko članova tima su bivši NASA-ini zaposlenici, mada ne oni koji su se nalazili u originalnoj ISEE-3 misiji. 

Tim navodi kako je za sada poznato da na letjelici sigurno radi još magnetometar, koji je nedavno omogućio dobivanje podataka o jednoj sunčevoj aktivnosti. 

Izvor: Space College

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam