Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.07.2014. 13:52

Zooniverse 

Predlažite ili glasujte za imena egzoplaneta

Iduće godine Međunarodna astronomska unija će "krstiti" novootkrivene planete.

Predlažite ili glasujte za imena egzoplaneta

Tijekom iduće godine, u okviru projekta Zooniverse, Međunarodna astronomska unija (IAU) će vam omogućiti sudjelovanje u izboru imena novootkrivenih 30 planeta izvan Sunčevog sustava koji sada nose "dosadne" astronomske oznake tipa PSR B1620-26 b.

Valja naglasiti da će imena novih planeta moći predlagati samo registrirana astronomska društva, klubovi i organizacije koji na listi od 305 egzoplaneta otkrivenih prije 31. prosinca 2008, izaberu njih 20-30 s obrazloženjem zašto bi baš njih trebalo imenovati.

Organizacije će se za ovo glasovanje moći prijaviti u rujnu ove godine, dok će listopadu imati priliku s liste IAU izabrati onih 20-30 planeta koje žele imenovati.

U prosincu 2014. organizacije će moći slati svoje prijedloge imena egzosvjetova koji uključuju i matične zvijezde. Svako društvo ili klub moći će imenovati samo jedan egzosvijet.

Glasovanje o imenima će započeti u svibnju 2015. godine, a u njemu će moći sudjelovati svi pojedinci koji se registriraju kao glasači na ovoj poveznici.

Tijekom srpnja 2015., izvršni komitet IAU će provesti prebrojavanje glasova, da bi između 3. i 14. kolovoza 2015. rezultati bili javno objavljeni na svečanoj ceremoniji u Honoluluu.

Na Zooniverse stranici možete pronaći detaljne upute o imenima koja se smiju predlagati, a mi ćemo reći da ona ne smiju biti duža od 16 slova, uvredljiva ili preslična postojećim astronomskim objektima.

Pored toga nije dozvoljeno planetima davati imena pojedinaca, mjesta ili događaja koja su povezana s političkim, vojnim i religijskim aktivnostima, kao ni imena životinja. U pravilima se također navodi kako nije dozvoljeno planete imenovati po živim osobama, što znači da morate prvo otići s ovog svijeta ako želite da se neka super-Zemlja nazove po vama. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam