Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2016. 15:51

ESA 

Otkriveno zašto se skršio Schiaparelli lander

Landerovi instrumenti nisu dobro odredili gdje se nalazi tlo.

Otkriveno zašto se skršio Schiaparelli lander

Znanstvenici ESA-e smatraju da su otkrili razlog zbog kojeg se lander Schiaparelli fatalno skršio u površinu Marsa. Analizirajući podatke znanstvenici su otkrili da je lander aktivirao senzore koji se koriste na površini prije nego što je sletio na nju. To znači da je senzor koji mjeri udaljenost do tla tijekom slijetanja krivo protumačio podatke, što je bilo dovoljno da čitava misija propadne.

Taj je senzor na visini od 3,7 km iznad površine Marsa pokrenuo sustav za odbacivanje padobrana i toplinskog štita te uključivanje retroraketa za slijetanje, pa je umjesto prizemljenja lander nakon gašenja retroraketa pao kao kamen s velike visine. To bi se moglo još opisati nečim u stilu kao da padobranac skine padobran u zraku prije nego sleti.  

ESA se ne brine previše zbog nesreće s landerom, jer je on imao isključivo ulogu testiranja novih tehnologija za slijetanje, dok je glavna misija fokusirana na Trace Gas Orbiter koji će pomoću dva različita spektrometra tražiti metan i druge plinove koji bi ukazali na dokaz o postojanju života, dok će pomoću neutronskog detektora nastojati pronaći depozite vode i vodenog leda u blizini Marsove površine.

Iduće lansiranje u okviru ExoMars projekta ESA bi trebala pokrenuti 2020. godine, pa se nadamo da će senzorski i računalni sustavi malo bolje pogledati kroz prozor tijekom slijetanja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam