Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.12.2012. 14:58

NASA 

Nova svemirska odijela po uzoru na Toy Story

NASA je predstavila nova svemirska odijela koja frapantno podsjećaju na Buzza Lightyeara.

Nova svemirska odijela po uzoru na Toy Story
Z-1

Prototip NASA-inog novog Z-1 odijela u bijelo-zelenoj boji prilično podsjeća na uzor iz popularnih Toy Story crtića, odnosno na junaka kapetana Buzza Lightyeara.

Glavno poboljšanje odijela dolazi u obliku stražnjeg ulaza, što uvelike olakšava oblačenje u odnosu na prošle inačice, dok su materijali od kojih je proizvedeno čvršći i lakši, što astronautima omogućuje olakšano kretanje uz istovremenu povećanu sigurnost.

Ovo je prvo NASA-ino svemirsko odijelo unazad 20 godina, a slike koje su danas objavili na Flickru odmah su izazvale smijeh korisnika koji su u njima prepoznali sličnost s junakom Toy Storya, ponajviše zbog boja koje je izabrala NASA i sferične kupole vizira slične onoj kakvu nosi Buzz.

Mada odijelo djeluje možda čak i nezgrapnije od onih u kojima su prije 40 godina Armstrong i ekipa hodali po Mjesecu, glavna prednost mu je mogućnost brzog oblačenja, jer su za starije modele bili potrebni sati, a kako posjeduje vlastiti sustav održavanja pritiska, znatno vrijeme se štedi i zbog toga što je starijim odijelima trebalo prilično dugo dok se u njima nije uspostavio potreban tlak.

Z-1-buzz

Novo odijelo se sada može nalaziti pričvršćeno za lunarna vozila ili svemirske postaje s vanjske strane, kako bi astronauti u njega mogli brzo ući kroz stražnji otvor unutar objekta u kojem se nalaze i odmah krenuti u izvršavanje misije.

Z-1 odijelo i sustav za održavanje života PLSS 2.0 će u svemiru biti testirano kroz nekoliko godina, a najvažnija uloga će mu biti tijekom povratka čovjeka na Mjesec i potom u okviru prvih ljudskih misija na Marsu. NASA navodi kako je ovaj prototip samo jedan od projekata novih svemirskih odijela u okviru AES programa, što znači da će prvi "radni modeli" možda nalikovati manje na kapetana Buzza.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam