Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.01.2017. 10:21

UCSD 

Na Mjesec stiže prva pivovara

Studenti žele na Mjesec poslati eksperiment koji se sastoji od sustava za "kuhanje" piva.

Na Mjesec stiže prva pivovara

Inženjerski studentski tim sa Sveučilišta Kalifornija iz San Diega (UCSD) pod nazivom Team Original Gravity, ušao je među 25 finalista Lab2Moon natjecanja koje organizira indijski tim TeamIndus, jedan od pet preostalih sudionika Googleovog Lunar XPrize natjecanja, koji bi 28. prosinca ove godine na Mjesec trebao spustiti svoj lander i rover.

TeamIndus je organizirao Lab2Moon natjecanje s idejom da se na Mjesec uz lander i rover pošalje i jedan studentski eksperiment u kojem mogu sudjelovati osobe do 25 godina starosti, a tim UCSD-a vjeruje da će upravo oni pobijediti i to s prvom pivovarom u svemiru. Team Original Gravity želi na mjesec poslati sustav koji će testirati održivost kvasca na Mjesecu te izradu piva.        

Njihov dizajn veličine limenke energetskog pića sastoji se od dva odvojena odjeljka. U jednom se nalazi mješavina vode i ječmenog slada (sladovina), a u drugom pivarski kvasac koji pretvara fermentabilne šećere iz sladovine u alkohol i ugljični dioksid. Kada će eksperiment stići na Mjesec, ta će se dva odjeljka otvoriti i pomiješati sadržaj, čime bismo trebali saznati je li na našem prirodnom satelitu moguća fermentacija, odnosno izrada piva.

Na žalost, njihovo pivo nitko neće tako brzo cugnut jer ne postoje kratkoročni planovi da se nešto vraća s Mjeseca, niti da se tamo šalju ljudi, pa će pivo vjerojatno malo duže odležati.

Ako se pokaže da je kuhanje piva na Mjesecu moguće, možda će to biti jedan od glavnih poticaja čovječanstvu da vrati ljude na njegovu površinu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam