Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • NASA želi izgraditi magnetski štit za čuvanje Marsa
Članak
Objavljeno: 06.03.2017. 14:20

Magnetski štit 

NASA želi izgraditi magnetski štit za čuvanje Marsa

Znanstvenici predlažu zaštitu Marsove atmosfere pomoću magnetskog štita u svemiru.

NASA želi izgraditi magnetski štit za čuvanje Marsa

Ako pitate bilo kojeg znanstvenika i ljubitelja svemirskih istraživanja zbog čega je Mars tako "mrtav" planet, svatko će vam reći da osnovni razlog leži u tome što je izgubio svoje magnetsko polje prije nekih 4,2 milijarde godina. Bez te zaštite solarni vjetrovi su doslovce "oderali" većinu njegove atmosfere u svemir.

Tim znanstvenika NASA-e i nekoliko američkih sveučilišta smatra da ima rješenje koje bi moglo sačuvati ono malo atmosfere koja je preostala, ali i štititi buduće astronaute i kolonizatore.

Njihova ideja je da se u L1 Lagrangeovoj točki iza Marsa stvori magnetosfera koja će odbijati sunčeve vjetrove i nadolazeće zračenje. Simulacije koje su proveli ukazuju da bi atmosfera mogla čak postati dovoljno debela da rastopi led od ugljičnog dioksida na Marsovom sjevernom polu i izazove učinak staklenika koji će rastopiti vodeni led i povratiti neke od Marsovih oceana, čime bi Mars postao znatno gostoljubiviji planet za kolonizatore i svemirske turiste.

desert-1851126_1280

Koncept nije toliko znanstvena fantastika i daleka budućnost kako se čini na prvi pogled jer znanstvenici već razvijaju strukture na napuhavanje koje mogu stvarati mini magnetosfere kako bi dokazali osnovni koncept ove tehnologije.

Prema dosadašnjim istraživanjima, takav štit bi doista trebao čuvati površinu planeta od zračenja, no zasad se još nije izračunalo koliko bi trebalo da se atmosfera podeblja i da se temperature povise kako bi Mars iz opasne hladne suhe pustinje mogao postati  mjesto na kojem biste uz lagano "ljetno" svemirsko odijelo mogli šetati nadrealnim krajolikom te ga započeti  teraformirati.

Čitav znanstveni rad potražite na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam