Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.08.2017. 13:19

Planetary Protection Officer 

NASA zapošljava stručnjaka za planetarnu zaštitu

Novo radno mjesto nije namijenjeno zaštiti Zemlje od aliena, već stranih planeta od nas.

NASA zapošljava stručnjaka za planetarnu zaštitu

Ako ste kojim slučajem vidjeli oglas za zapošljavanje kojim je NASA raspisala natječaj za radno mjesto pod nazivom Planetary Protection Officer, možda ste pomislili da se radi o poziciji u organizaciji tipa Men in Black, čija uloga je zaštita Zemlje od zločestih aliena.

No u opisu radnog mjesta NASA pojašnjava da se radi o zaštiti stranih planeta poput Marsa od ljudi, točnije rečeno od "zagađenja životom" koji potiče sa Zemlje.

Obzirom na brojne planove državnih i privatnih svemirskih organizacija koje žele na planetima u Sunčevom sustavu vršiti brojna istraživanja, rudariti ili provesti kolonizaciju, NASA se boji da će to dovesti do ozbiljne kontaminacije znanstvene opreme kojom se pokušava pronaći tragove mikrobiološkog života, jer bi naši mikrobi mogli poremetiti njihovu učinkovitost i uticati na rezultate.

rock-1441963_1280

Odjel koji će voditi novi zaposlenik pred sobom će imati brojne izazove, jer svemirska istraživanja donose određene kontroverze. S jedne strane želimo dovesti ljude na Mars i druge planete i omogućiti im stalnu nazočnost u bazama i kolonijama, dok s druge moramo jako paziti da sustavi za prikupljanje uzoraka ne budu zagađeni našim mikrobima sve dok traje potraga za kemijskim i biološkim procesima koji bi nam mogli objasniti nastanak života u svemiru, kao i za eventualnim mikroorganizmima iz prošlosti ili sadašnjosti.

Sva oprema koju šaljemo na strana svemirska tijela prolazi detaljne i složene procese sterilizacije, no pitanje je koliko će to biti učinkovito kada će na njihovoj površini gaziti ljudske čizme, jer je poznato da mi nismo previše skloni očuvanju našeg planeta od zagađivanja, pa nije za očekivati da ćemo se pretjerano truditi na stranim.

339971main_pg63_as11-40-5878_full

Iz tog razloga, ako vas NASA zaposli na to radno mjesto, pred vama će biti veliki posao u izradi i provođenju procedura za planetarnu zaštitu. Možda i Sizifov posao, jer uz sve mjere predostrožnosti i sterilizacije, uvijek će se naći netko tko će na Marsovu površinu istresti ostatke večere, opuške, ili će neopranih ruku sklopiti kakav instrument koji će potom služiti za detekciju mikroorganizama.

Kontaminacija opreme bi u osnovi mogla uništiti dalja znanstvena istraživanja, pa se vrijedi zapitati trebamo li uopće već sada slati ljude na strane planete, ili je bolje da još nekoliko desetljeća tamo šaljemo samo robote koje je puno održati čistim nego humanoide.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam