Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.12.2012. 16:52

Ebb & Flow 

NASA u ponedjeljak zabija GRAIL orbitere u Mjesec

Nakon uspješno izvršene misije NASA odlučila zabiti satelite blizance u mjesečevu površinu.

NASA u ponedjeljak zabija GRAIL orbitere u Mjesec

Mjesečevi orbiteri GRAIL misije kojima su dali imena Ebb i Flow, trenutno troše zadnje kapi goriva, a NASA je odlučila da ih neće prepustiti bezdanu svemira što je u početku bilo planirano, već će ih "sahraniti" na mjesečevoj površini.

GRAIL misija se sastoji od dva identična orbitera veličine perilice rublja koji su vršili mjerenja na dijametralno suprotnim stranama Mjeseca, a glavna njihova znanstvena zadaća se sastojala od prikupljanja podataka o mjesečevoj gravitaciji. Misija je izvedena savršeno, te je dovela do stvaranja najpreciznije mape mjesečevog gravitacijskog polja i ukazala na neke do sada nepoznate stvari o mjesečevoj poroznoj kori, te neobičnim formacijama punim skorene lave koje ukazuju na burnu prošlost Mjeseca.

Znanstvenici su također zahvaljujući GRAIL-u otkrili koliko aluminija ima na Mjesecu, što ojačava već prilično snažnu teoriju o tome da je Mjesec nastao od komada Zemlje koji je otkinuo neki planet veličine Marsa pri udaru u naš matični planet prije nekoliko milijardi dolara.

Ebb i Flow također posjeduju kamere koje su koristila čak i školska djeca prikupivši veliki broj kvalitetnih fotografija mjesečeve površine, te su prirasli njihovom srcu, ali i srcima inženjera NASA-e kojima je užasno žao što njihova misija prestaje.

"Ovo je nekako tužno za mene", kaže David Lehman, direktor programa GRAIL. "Još uvijek se nadam kako će u blizinu GRAIL blizanaca stići neka svemirska benzinska postaja i dotočiti im goriva za još 6 mjeseci istraživanja, no to se neće dogoditi".

Znanstvenici kažu kako postoji mogućnost da dođu i do nekih zanimljivih podataka koji će nastati od posljedica udara blizanaca u mjesečevu površinu, pa će mjesečev satelit Lunar Reconnaissance Orbiter pažljivo promatrati mjesta na koja se zabiju, a vrhunac bi bio kada bi se otkrila voda, no za to postoji vrlo mala šansa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec GRAIL Ebb Flow
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam