Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.03.2017. 11:28

X-37B 

Misteriozni space shuttle mini oborio rekord

Mali svemirski avion X-37B nakon dvije godine orbitiranja sprema se sletjeti.

Misteriozni space shuttle mini oborio rekord

Bespilotna letjelica Američkog ratnog zrakoplovstva i Boeinga pod nazivom X-37B lansirana je u svemir 20. svibnja 2015. i od tada kruži oko našeg planeta mada nitko ne zna točno koja joj je zadaća.

Svemirski avion podsjeća na NASA-in Space Shuttle no znatno je manji pa je dugačak oko 6,8 m i širok 2,9 m, a raspon krila mu iznosi 4,6 m, dok mu težina prilikom uzlijetanja iznosi 4.990 kg.

X-37B 2

Nakon slijetanja koje je predviđeno za 20. svibnja ove godine, X-37B će nakon 674 dana provedena u svemiru postati letjelica koja je boravila najduže u svemiru, a US Air Force ne odaje detalje o tome što je tamo radila čitavo to vrijeme. U službenim priopćenjima tek je navedeno da se radilo o materijalnim eksperimentima, no teoretičari zavjere u njoj vide špijunskog drona, pa čak i naoružanu letjelicu s raketama za uništavanje satelita.

Boeing kaže da svemirski avion leti u nižoj Zemljinoj orbiti između 117 i 800 km iznad Zemlje, a posjeduje takozvano LightSail "jedro" koje služi kao propulzijski sustav na taj način da koristi pritisak fotona od Sunca, što je tehnika koju nazivaju Sunčevim jedrenjem.

X-37B 1

Prema tvrdnji US Air Forcea u letjelici se nalazi i više vrsta naprednih materijala čija se izdržljivost u svemirskom okolišu testira za potrebe NASA-e. Ova letjelica već duže vrijeme izaziva ljutnju Kine koja smatra da se radi o vojnom projektu kakvom nije mjesto u svemiru.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam