Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.04.2015. 11:41

RIKEN 

ISS postaje Zvijezda smrti

Na ISS će uskoro stići eksperimentalni laserski top za uništavanje svemirskog otpada.

ISS postaje Zvijezda smrti

Znanstvenici najveće japanske istraživačke organizacije RIKEN, razvijaju laserski obrambeni sustav namijenjen zaštiti Međunarodne svemirske postaje od opasnog malog svemirskog smeća koje je teško uočljivo, a zbog velike brzine predstavlja stalnu prijetnju po astronaute na ISS-u.

Rikenov EUSO tim je proizveo sustav koji se sastoji od posebnog teleskopa sa super širokokutnim objektivom, čija uloga je detektiranje objekata, te visoko učinkovitog laserskog CAN sustava koji je prezentiran u publikaciji Nature Photonics 2013. godine, čija uloga je praćenje svemirskog smeća i njegovo eliminiranje iz orbite.

Broj opasnih objekata u orbiti Zemlje se od 2000. do 2014. godine udvostručio, što je direktna posljedica ljudskih aktivnosti, a procjenjuje se da oko nas kruži oko 3.000 tona tog opasnog materijala koji se sastoji od pokvarenih satelita, dijelova raketa, te malih fragmenata koji su nastali kao posljedica kolizija većih.

Mada je EUSO teleskop u osnovi bio namijenjen detekciji ultraljubičastog svjetla na Zemlji koje dolazi od posljedica svemirskog zračenja, japanski znanstvenici su zaključili da bi ga se moglo prilagoditi za otkrivanje svemirskog otpada u blizini ISS-a, dok se CAN laser isprva trebao koristiti za pogon čestičnih akceleratora, no sada će njegovi snopovi optičkih vlakana koji su u stanju stvarati snažne laserske pulsove, biti korišteni za obrambeni laserski "top" na ISS-u.

Kombinacija tih instrumenata bi prema japanskim znanstvenicima trebala omogućiti da se mali objekti uzastopnim laserskim pulsovima "odguraju" iz putanje, te usmjere da sagore pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Japanci namjeravaju na ISS poslati malu eksperimentalnu inačicu ovog sustava sastavljenu od 20 cm EUSO teleskopa i lasera sa 100 optičkih vlakana koja će služiti kao dokaz koncepta, a ako se pokaže učinkovitim, planiraju na ISS instalirati obrambeni sustav u punoj skali koji će se sastojati od teleskopa od 3 m i lasera s 10.000 optičkih vlakana, koji će omogućiti deorbitiranje smeća na udaljenosti do 100 km. Je li ovo početak zvjezdanih ratova? 

Izvor: Riken

Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS smeće laser RIKEN EUSO CAN
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam