Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Hoće li novi Marsov rover 2020. slati uzorke na Zemlju
Članak
Objavljeno: 05.12.2012. 13:04

NASA 

Hoće li novi Marsov rover 2020. slati uzorke na Zemlju

NASA za 2020. godinu planira slanje moćnijeg brata blizanca Curiositya na Mars.

Hoće li novi Marsov rover 2020. slati uzorke na Zemlju

Ovih je dana John Grunsfeld, glavni administrator NASA-e za znanost, na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu predstavio neke zanimljive planove vezane uz buduće svemirske misije.

Tako je najavio kako će 2020. godine na Mars biti lansiran nešto jači i moćniji blizanac Curiositya, čiji troškovi lansiranja će biti znatno manji od njegovog prethodnika, jer će NASA za spuštanje koristiti sustav "zračne dizalice" koja se pokazala prilično funkcionalnom, pa vjeruje da će na tome uštedjeti oko 1,8 milijardi dolara koliko je koštao razvoj tog sustava.

Grunsfeld u ovom trenutku ne može reći kakve će instrumente posjedovati novi rover, niti detalje o planiranom mjestu slijetanja, dok glasine o sustavu za lansiranje male letjelice s površine Marsa koja bi mogla na Zemlju donijeti prve uzorke s Marsove površine nije želio komentirati, ali ih nije ni opovrgao.

No znakovito je to što je izjavio kako je lansiranje novog rovera dio priprema za planirani dolazak čovjeka na Mars 2030. godine, te da bez te misije, planirane rokove NASA ne bi bila u stanju ostvariti.

Stoga se vjeruje kako će 2020. godine u sklopu rovera biti neki testni sustav za lansiranje, ili barem dio opreme koja će se koristiti u nekoj idućoj misiji, jer bez toga je teško vjerovati da bi se mogli uopće približiti planiranom roku za dolazak prvog čovjeka na Mars, osim ako ga ne mislimo žrtvovati i ostaviti zauvijek na crvenom planetu.

"Ako mislimo da su 2030-e godine rok za posjet čovjeka Marsu, novi rover i druge stvari koje planiramo za 2020-e godine su neophodne u ostvarenju tog sna", kaže Grunsfeld koji je ujedno prokomentirao znanstvena otkrića Curiositya u vezi pronalaska naznaka tragova organskih materijala na Marsu, rekavši kako "nemamo definitivno potvrđenu detekciju marsovskih organskih spojeva, no nastavit ćemo dalja istraživanja u drugim područjima marsovog Gale kratera".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam