Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.03.2017. 13:30

SpaceCube 2.0 

Hibridno računalo za automatsko pristajanje na ISS

Ovaj eksperiment bi mogao ostvariti NASA-in san o automatskom sustavu za pristajanje letjelica.

Hibridno računalo za automatsko pristajanje na ISS

Još od starih svemirskih dana prije Apollo misija, NASA je uspješno izvodila pristajanja i spajanja letjelica u svemiru, no u svim misijama do današnjih dana bila je potrebna ljudska intervencija sa Zemlje kako bi se te složene zadaće mogle izvesti uspješno. NASA je stoga pokrenula projekt Raven koji uključuje obične i infracrvene kamere, lidarske senzore i algoritme računalnog vida (machine vision) te hibridni sustav računala pod nazivom SpaceCube 2.0 koji sve prikupljene podatke obrađuje s ciljem da omogući potpuno automatski "docking" letjelica u svemiru pri ogromnim brzinama kojima se kreću.

raven_viscam_iss_panorama

Ovo računalo je u svemir lansirano 19. veljače na SpaceX-ovoj Dragon letjelici, a testiranja u svemiru koja su upravo započela služit će za dalji razvoj tehnologije za pristajanje pomoću autopilota u realnom vremenu, što je NASA-in stari san od samih početaka svemirskih istraživanja.

NASA kaže da je SpaceCube vrlo brza platforma letnog računala koja je prvi puta demonstrirana u navigacijskom eksperimentu servisiranja Hubblea (Mission-4) 2009. godine. U Raven eksperimentu senzori modula će služiti kao "oči", dok će SpaceCube biti "mozak" koji će analizirati podatke i govoriti drugim komponentama što im je činiti, kako bi se stvorio sustav autopilota koji će pratiti razmake između Ravena i letjelica koje prati. 

spacecube2

Od početka razvoja letna SpaceCube računala su postala između 10 i 100 puta brža od najčešće korištenih RAD750 procesora koji su otporni na utjecaje zračenja ali su značajno sporiji od komercijalnih procesora kakve imate u svojim računalima i gadgetima. SpaceCube računala zadnje generacije postala su otporna na svemirske uvjete kao i RAD750, dok istovremeno nude značajno bolje performanse i veće brzine u izvršavanju kompleksnih računalnih operacija.  Za sada još nije poznato kada će NASA kompletno pristajanje letjelica na ISS prepustiti računalu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam