Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Fantastične slike najveće oluje u Sunčevom sustavu
Članak
Objavljeno: 13.07.2017. 13:36

NASA Juno 

Fantastične slike najveće oluje u Sunčevom sustavu

NASA objavila slike Jupiterove Velike crvene pjege snimljene iz velike blizine pomoću Juno letjelice.

Fantastične slike najveće oluje u Sunčevom sustavu

Jupiter je planet s najvećim promjerom i najvećom masom u Sunčevu sustavu, pa stoga ne čudi što na njemu već 350 godina bijesni i najveća oluja u "regiji" koju znamo kao Veliku crvenu pjegu.

NASA Juno letjelica je pokraj Jupiterove pjege prošla na udaljenosti od 9.000 km, što je najbliži susret ogromnog planeta s jednom letjelicom sa Zemlje, a tijekom te avanture je prikupljala podatke pomoću 8 instrumenata. NASA je sada odlučila izdati prvi album "sirovih" fotografija na kojima se može vidjeti pjega i područje oko nje snimljeno JunoCamom. Slike su neprocesirane, no korisnici JunoCam web stranice na kojoj su objavljene, odmah su ih započeli editirati kako bi postale oštre i lijepe poput fotke u ovom članku (gore).

Nadamo se da će NASA uskoro početi objavljivati i rezultate analiza podataka prikupljenih instrumentima, kako bismo mogli malo više naučiti o Jupiteru i anticiklonalnom vrtlogu na južnoj hemisferi, odnosno Velikoj crvenoj pjegi koja je nekoć mamila maštu starih astronoma koji su joj pripisivali natprirodna svojstva. Do tada možete uživati u pogledu na nju putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Jupiter Juno pjega crvena
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam