Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2013. 10:13

NASA 

Curiosity: Mars je imao uvjete za život

Nakon podizanja operativnog sustava Marsov rover nastavio s istraživanjem crvenog planeta.

Curiosity: Mars je imao uvjete za život

Prošli tjedan je bio izrazito stresan za inženjere i znanstvenike NASA-e. Nakon što je pao operativni sustav jednog od dva Curiosityeva računala, NASA ga je bila prisiljena staviti u "safe mode" i potom ponovno instalirati softverski paket koji mu omogućuje istraživanje Marsa.

Rover je sada ponovno funkcionalan, te se znanstvenici  mogu nastaviti baviti prikupljanjem i analizom uzoraka koji bi nam mogli otkriti je li na Marsu ikada postojao mikrobiološki život (ili možda eventualno postoji i danas).

Nove analize koje je obavio roverov kemijski laboratorij ukazuju na to da su u prošlosti Marsa postojali brojni uvjeti za život, uključujući pitku vodu.

Znanstvenici su u uzorcima tla pronašli sumpor, dušik, vodik, kisik, fosfor i ugljik, ključne "kemijske elemente života", što ukazuje na to da su se na drevnom Marsu mogli nalaziti živi mikrobi.

"Otkrili smo nastanjivi okoliš koji je mogao podržavati život do te mjere da biste u to doba mogli piti vodu koja je tekla Marsom", kaže John Grotzinger, znanstvenik projekta Curiosity.

"Ovime je zapravo odrađena glavna misija projekta Curiosity, čija uloga je bila saznati je li Mars mogao biti nastanjivo područje. Odgovor je da.", izjavio je Michael Meyer, glavni znanstvenik NASA-ina programa Mars Exploration.

usporedba tla

Usporedba između tla koje je istraživao rover Opportunity u Endurance krateru (sl. lijevo) i tla područja kojim krstari Curiosity u Gale krateru (sl. desno). Image credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell/MSSS

Znanstvenici NASA-e kažu kako su bili iznenađeni uzorcima mješavina oksidiranih, manje oksidiranih i neoksidiranih kemikalija, koje omogućuju energiju mnogim vrstama mikroba na Zemlji, a Gale krater u kojem se odvijaju istraživanja je sada okarakteriziran kao vrlo drevan, ali novi "sivi Mars", na kojem u nekoć vladali uvjeti za život.

"Curiosity nastavlja svoju misiju istraživanja na Marsu, a ja imam osjećaj da nas u idućim mjesecima i godinama očekuju još mnoga uzbudljiva otkrića", kaže Grotzinger.

Znanstvenici sada planiraju još nekoliko tjedana istraživati Yelowknife područje Gale kratera, a potom će Curiosity krenuti na dugi put prema centralnoj točki kratera, planini Mount Sharp gdje su još iz orbite uočeni sulfatni minerali.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam