Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Boeing predstavio orbitalne postaje za Mjesec i Mars
Članak
Objavljeno: 04.04.2017. 12:11

Deep Space Gateway 

Boeing predstavio orbitalne postaje za Mjesec i Mars

Boeingova postaja Deep Space Gateway služiti će kao osnovna baza za ljudske misije na Mars. 

Boeing predstavio orbitalne postaje za Mjesec i Mars

Prošle godine NASA se udružila sa šest tvrtki s ciljem razvoja letjelica za duboki svemir u programu pod nazivom NextSTEP. Među njima se nalazi i Boeing, koji je upravo predstavio svoje koncepte orbitalnih postaja za boravak i transfer astronauta na površinu Mjeseca i Marsa.

Postaja pod nazivom Deep Space Gateway zamišljena je tako da omogući stalni boravak astronauta te omogući spajanje drugih letjelica koje bi na nju mogle pristajati kao na Međunarodnu svemirsku postaju ISS. Pored toga Deep Space Gateway postaja bi se mogla koristiti i kao transportno sredstvo koje će dovesti astronaute na Mars te potom služiti za lansiranje landera koji će spuštati robote i ljude na površinu crvenog planeta.

Deep Space Gateway prilazi Marsu

Obje inačice Boeingovih postaja će raditi na solarni električni propulzijski pogonski sustav, odnosno pomoću tehnologije koju NASA koristi u Dawn letjelici i koja se razvija za buduće misije na Marsu. Boeing kaže kako planira lansirati Deep Space Gateway u svemir u četiri dijela pomoću NASA-ine rakete SLS (Space Launch System), a spajanje u orbiti Mjeseca je planirano za rane 2020-e.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam