Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.03.2017. 10:45

Mozilla Hacks 

VIDEO: WebAssembly za zahtjevne igre u web pregledniku

Svijet igara koje možete igrati u vašem pregledniku uskoro bi se mogao uvelike promijeniti.

VIDEO: WebAssembly za zahtjevne igre u web pregledniku

Svi znamo da najbolje današnje video igre traže veliku procesnu snagu vaših CPU-a i GPU-a da bi izgledale lijepo i radile glatko. To jedan od glavnih razloga zbog kojih naslovi koje možete igrati u vašem web pregledniku izgledaju puno lošije od onih koje instalirate na svoje računalo.

Ekipa Mozillinih stručnjaka stoga se okupila u grupu Mozilla Hacks, kako bi pokušali stvoriti nešto što je u početku izgledalo kao nemoguće, a to je da naprave sustav koji bi mogao omogućiti developerima da svoje najzahtjevnije igre i aplikacije jednostavno dovedu u web preglednik, pa je tako nastala tehnologija pod nazivom WebAssembly koja je sada ugrađena u najnoviju inačicu Firefox 52 preglednika, a uskoro bi se trebala naći i u Chromeu,  Edgeu i Safariju.

Ukratko rečeno WebAssembly omogućuje aplikacijama poput video igara, programa za grafički dizajn, video editiranje i znanstvenu vizualizaciju da rade u vašem pregledniku gotovo jednakom brzinom kao da ih imate instalirane na svojem lokalnom računalu, a ujedno ubrzava i postojeće web aplikacije koje koriste JavaScript.

Pomoću WebAssemblya developeri će moći programirati igru ili aplikaciju koja će raditi na bilo kojem podržanom pregledniku neovisno o platformi koja se koristi, poput Mac, Linux ili Windows računala, pa čak i mobilnih operativnih sustava. 

Mozilla kaže da je WebAssembly programski jezik niske razine (low level) koji omogućuje drugim jezicima više razine kao što su C i C++ da rade u web pregledniku. WebAssembly aplikacije se raščlanjuju (parse) i kompajliraju prije nego što stignu na preglednik, što znači da je unaprijed odrađeno puno "fizikalije".

Mozilla na ovome surađuje s mnogim game developerima, pa bismo uskoro mogli očekivati prve igre s podrškom za WebAssembly, a kako funkcinira Unreal 4 engine Epic Gamesa s WebAssemblyem možete vidjeti u ovom videu.

Ako želite i sami isprobati kako se pomoću WebAssemblya vrti Epicov Zen Garden demo, instalirajte Firefox 52 za Mac, Linux ili Windowse, pokrenite ga i kliknite na ovu poveznicu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam