Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.01.2013. 10:11

CES 2013 

VIDEO: Vuzixove pametne naočale M100 u akciji

Vuzixova "prijetnja" Google Glass naočalama na tržištu će se naći već ovoga ljeta.

VIDEO: Vuzixove pametne naočale M100 u akciji

Tvrtka Vuzix je na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu prvi puta prikazala prototip svojih novih naočala M100, koje zapravo predstavljaju Android računalo s ekranom smješteno u lagani okvir koji nosite na glavi poput naočala, s tom razlikom da se ekran nalazi samo ispred jednog oka.

Za sada je teško reći da je ovo ozbiljna konkurencija Google Glass naočalama, jer ono što obećava Google predstavlja kombinaciju kamere i ekrana u službi aplikacija proširene stvarnosti (AR-a), dok Vuzixov proizvod u osnovi nudi samo kameru i sekundarni ekran za prikaz slike iz aplikacija pametnog telefona ili tableta.

Što se tehničkih detalja tiče, optički ekran projicira ekran WQVGA razlučivosti s vidnim poljem od 16 stupnjeva, što djeluje kao da gledate ekran pametnog telefona od 4 inča koji držite u ruci. Sustav posjeduje OMAP 4 procesor i radi na Androidu 4.0, no moći će se prilagoditi i iOS softveru. Naočale omogućuju 3 stupnja slobodnog praćenja pokreta glave, a u njih su integrirani kompas i GPS. Ugrađena kamera može snimati 1080p video omjera 16:9, a moći će snimati i fotografije, dok je u dršku također uključen i mikrofon.

Naočale su prilično lagane i udobne, a privikavanje na gledanje ekrana ne traje dugo i oko se jednostavno prilagođava fokusiranju i defokusiranju na željeno vidno polje.

Naočale rade u paru s uređajima s kojima se povezuju preko Blueatootha, no Vuzix još nema vlastite aplikacije za njih, pa se na sajmu moglo gledati samo filmove preko Kindle Firea, dok ćete u budućnosti moći odlučiti koje aplikacije želite da se prikazuju na ekranu.

Vuzix vjeruje kako će M100 naočale biti spremne za izlazak na tržište do ljeta ove godine, a očekivana početna cijena bi trebala iznositi oko 500 dolara (2.896 kn).

VIDEO: Vuzix M100 naočale

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam