Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2017. 13:20

MatchPoint 

VIDEO: Nova gestualna tehnologija pretvara sve u daljinski

Pomicanjem šalice možete mijenjati kanale na TV-u, a okretanjem glave pojačavati ili stišavati zvuk.

VIDEO: Nova gestualna tehnologija pretvara sve u daljinski

Znanstvenici Sveučilišta Lancaster razvili su novu tehnologiju za upravljanje gestama koja može doslovce sve pretvoriti u daljinski upravljač za upravljanje televizorima, računalima i drugim uređajima koji posjeduju zaslon.

Za razliku od drugih sličnih sustava za upravljanje gestama koji koriste specijalne dubinske kamere i senzore poput Kinecta, sustav pod nazivom MatchPoint možete pogoniti običnom web kamerom. Kako bi se omogućilo prepoznavanje gesti, korisnik se "spaja" sa sučeljem putem zaslona koji će prikazati okrugli widget s funkcijama menija, što nazivaju "spontanim prostornim povezivanjem".

Pored toga, umjesto sustava koji prepoznaje dijelove tijela poput ruku i prstiju, MatchPoint prepoznaje rotirajuće pokrete, što omogućuje tehnologiji rad bez posebne kalibracije ili registriranja specifičnih objekata.   

Na taj način stvoreno je "user-friendly" iskustvo koje vam na primjer omogućuje mijenjanje kanala na TV-u pokretom ruke bez potrebe za odlaganjem šalice s kavom koju držite u njoj, ili pojačavanje i stišavanje jačine zvuka okretanjem glave prema lijevo ili desno bez obzira nalazili se direktno ispred zaslona u sjedećem položaju ili se razvalili na udobnoj kutnoj garnituri, kao što možete vidjeti u  ovom videu.  

"Spontano prostorno povezivanje je novi pristup gestualnim kontrolama koje radi praćenjem pokreta umjesto da traži od računala da prepozna neki specifični pokret", navodi Christopher Clarke, doktorand Škole računalstva i komunikacija na Sveučilištu Lancaster koji je radio na razvoju ove tehnologije.

Za sada nam nije poznato hoće li Clarke i njegovi kolege ovu tehnologiju pokušati komercijalizirati, ili će ju ponuditi svima kao open source.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam