Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.10.2011. 12:44

Yevgeny Kaspersky 

Kaspersky: Testovi antivirusa su subjektivni

Osnivač i direktor Kaspersky Laba u svojem blogu tvrdi kako usporedni testovi antivirusa ne drže vodu.

Usporedni testovi antivirusa su subjektivni

Eugene Kaspersky obrušio se na zadnji PassMarkov test jer (po njemu) favorizira Symantec koji ga je financirao. PHOTO CREDIT: Wikipedia

Eugene (Jevgenij, Yevgeny) Kaspersky, utemeljitelj i glavni šef antivirusne kompanije Kaspersky Lab, u svojem je blogu kritizirao usporedne testove antivirusnih rješenja i odmah je podigao mnogo prašine među proizvođačima koji se bave izradom antivirusnih rješenja, ali i među informatičkim medijima.

Kaspersky tvrdi kako mu namjera nije favorizirati rješenja Kaspersky Laba u odnosu na konkurentske proizvode, već želi ukazati kako su ti testovi najčešće naručeni od strane proizvođača, a i metodika im je vrlo upitna, pa stoga ne pokazuju dovoljno precizne rezultate.

Kaspersky je u svojem blogu naveo test koji je proveo PassMark, te na njegovom primjeru ukazuje na slabosti svih sličnih testova.

“Puno je nedostataka u današnjim metodologijama testiranja, što znači da testovi pružaju samo presjek testiranih proizvoda bez uvida u čitavu sliku. A čitava slika je upravo ono što je potrebno korisnicima. Na žalost, većina testova još uvijek koristi zastarjele metodologije testiranja (kao što je testiranje na zahtjev, on-demand), sa zastarjelom kolekcijom malwarea, koji ne odražavaju stvarne potrebe korisnika i realno mogući scenarij", kaže Kaspersky.

Mada je izjavio kako uvažava dosadašnji rad PassMarka, Kaspersky je ukazao na činjenicu kako najnovije testiranje koje je proveo, ima najmanje jednu slabost, odnosno činjenicu da ga je financirao Symantec i da je testiranje provedeno primjenom metodologije jednog od ocjenjivanih sudionika, dakako kompanije Symantec.

Testiranjem PassMarka obuhvaćeni su antivirusni proizvodi pet proizvođača koji su već objavili inačice svojih programa za 2012. godinu. Testirani su antivirusi tvrtki Avast, G-Data, Kaspersky Lab, Panda i Symantec. Na testiranju, na kojem je Kaspersky antivirusni softver zauzeo treće mjesto, prvoplasirani je Symantec, a na drugom mjestu se našao Avast.

"Situaciju sa sponzorom i pobjednikom testova, PassMark ponavlja iz godine u godinu, počevši od 2008.", kaže Kaspersky.

Testirano je ukupno 17 performansi svakog proizvoda (vrijeme potrebno za pokretanje AV programa, kao i ono potrebno za pokretanje Internet Explorera, otvaranje datoteka, kopiranje, itd.). Svaki od proizvoda je dobio ocjenu za svaki parametar pojedinačno, a onda su ocjene zbrojene i onaj koji je imao najveće ocjene, na kraju je odnio pobjedu.

Za pretpostavku kako je za korisnika od podjednakog značaja vrijeme potrebno za instaliranje proizvoda, mrežni protok, brzina pakiranja i raspakiranja arhiva, Kaspersky kaže da je potpuno pogrešna.

Stoga je on osobno, prema subjektivnoj ocjeni važnosti svakog od zadanih kriterija testiranja, proveo novo testiranje i dobio nešto drukčije rezultate.

Svakom od zadanih kriterija PassMarka Kaspersky je dodijelio određeni broj bodova (0, 1, 2, 5, 10 i 20), ovisno o tome koliko je neki kriterij relevantan za realno korisničko iskustvo, kao i o tome kolika je učestalost izvođenja neke aktivnosti (0 - irelevantno; 1 - rijetko izvođena aktivnost, ne više od jednom godišnje; 2 - jednom ili dva puta tjedno; 5 - za aktivnosti koje se izvode jednom, dva ili tri puta dnevno; 10 - za učestalu aktivnost; 20 - za najvažnije aktivnosti)

Rezultati testova sada izgledaju ovako (kliknite na sliku za više detalja):

kaspersky-rezultati

Na kraju Kaspersky priznaje kako su rezultati koje vidite u tablici rezultat njegovih osobnih preferenci. "Svatko ima svoje prioritete", naglašava.

“Ne uzimajte kao evanđelje sve što pročitate u testovima, naročito ne njihove rezultate,” zaključuje Kaspersky, te u svom poznatom šaljivom tonu dodaje: “Praktično svi usporedni testovi se ne bave težinom kriterija, već stavljaju jabuke, naranče, kruške, breskve, banane i hrčke na jednu hrpu, kao da je sve to isto.”

Stoga je njegov savjet da se ne oslanjate samo na jedan test, već trebate razmotriti nekoliko opcija, a njegova preporuka za to su AV-Test, AV-Comparatives, Anti-Malware Test Lab, Virus Bulletin i Matousec.

Nekako nam se čini kako će biti jako zanimljiv odgovor stručnjaka iz PassMarka kad pročitaju ovo, a možda se oglase i ljudi iz Symanteca.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam