Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.06.2011. 10:20

Internet 

Svatko može imati svoju internet domenu

ICANN prihvatio prijedlog za uvođenje naziva internet domena po želji korisnika.

Svatko može imati svoju internet domenu

Odbor direktora ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizacije za dodjelu internet imena i brojeva, izglasao je jučer prijedlog za drastičnu promjenu sustava dodjele domena.

Od sada će broj domena praktički postati neograničen, jer će se na kraju imena koje predstavlja internet adresu moći nalaziti bilo koja riječ, na bilo kojem jeziku i pismu.

Na glasanju o ovom prijedlogu, u sklopu 41. sastanka ICANN-a u Singapuru, od 16 direktora, 13 ih je poduprlo prijedlog, jedan je bio protiv, dok su dvojica ostala suzdržana.

U službenim izjavama ICANN-a, ova se odluka tumači kao vrlo demokratska, s ciljem ostvarivanja građanskih sloboda, prava na individualnost i slobodu izbora, no svima nam je jasno kako se radi o čistom biznisu.

Naime, da biste dobili domenu koja se zvati prema nazivu vaše tvrtke ili imenu omiljene tetke, to će vas zadovoljstvo koštati čak 185.000 dolara (962.000 kn). Pored toga morat ćete dokazati kako polažete zakonsko pravo na ime koje kupujete, no to će vam biti puno jednostavnije nego iskeširati skoro milijun kuna.

 zadovoljstvo da posjedujete domenu sa sufiksom .pero ili .jaruga, koštat će vas skoro milijun kuna 

Ovime stvar postaje puno jasnija, jer je očito kako će si vlastite domene moći priuštiti samo "odlikaši", odnosno bogate tvrtke i korporacije, koje će time nastojati još više ojačati ime svojeg branda na internetu.

ICANN tvrdi da će osim bogatih kompanija ovo privući gradove, regije, zajednice i organizacije koje će dobiti mogućnost korištenja relevantnijih imena, no jasno je da si to neće moći svatko priuštiti, ukoliko nema pozamašnu svotu para za reprezentaciju na računu.

Baš nas zanima koji će si hrvatski grad prvi osigurati vlastitu domenu i kako će to opravdati u gradskom proračunu. 

Prijave za nova imena domena (sufikse) primat će se od 12. siječnja do 12. travnja 2012. pa navalite.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam