Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.11.2016. 12:48

University of Sussex 

Revolucionarni iskorak u razvoju kvantnih računala

Znanstvenici razvili novu metodu izrade kvantnih računala na velikoj skali korištenjem dostupne tehnologije.

Revolucionarni iskorak u razvoju kvantnih računala

Izrada kvantnih računala na velikoj skali koja će u nekoliko milisekundi izvesti računalne operacije za koje bi današnjim najjačim superračunalima trebali milijuni godina znanstvenicima predstavljaju sveti gral računalstva.

No za izradu takvih računala, veliku prepreku (osim financijske strane) predstavlja složenost tehnologije koja bi im mogla omogućiti takve performanse ukoliko bi se razvijala prema postojećim zamislima, pa znanstvenik Sveučilišta u SussexuWinfried Hensinger kaže da je teže izraditi kvantno računalo na velikoj skali nego poslati čovjeka na Mars.

Na maloj skali kvantno računalstvo koje koristi zarobljene ione (nabijene atome) funkcionira tako da se individualni laseri usmjeravaju na individualne ione od kojih svaki pojedinačni formira kvantni bit. Hensinger kaže da bi za kvantno računalo na velikoj skali trebalo precizno usmjeriti milijarde lasera, po jedan za svaki ion.

Umjesto toga on i njegov tim iz Ion Quantum Technology grupe na Sveučilištu Sussex, izumili su jednostavnu metodu po kojoj isti učinak donosi dodavanje napona na mikroprocesor kvantnog računala bez korištenja laserskih zraka.

Profesor Hensinger i njegovi kolege kažu da su uspješno demonstrirali učinkovitost te metode, pa su izradili osnovni građevni blok koji omogućuje kvantne računalne performanse s impresivno niskom stopom grešaka, kao što objašnjava Hensinger u ovom videu. 

"Ljudi su mi rekli da je to nemoguće, ja sam pomislio pokazat ću vam", kaže Hensinger. "Ovaj razvoj je prekretnica u kvantnom računalstvu koje će biti dostupno za korištenje industriji i vladi. Mi ćemo u Sussexu izraditi kvantno računalo na velikoj skali kako bismo iskoristili sve prednosti ove uzbudljive nove tehnologije", dodaje znanstvenik.

Njegov kolega iz tima dr. Seb Weidt kaže da je razvoj ove nove tehnologije bio velika avantura i da je bilo zapanjujuće promatrati da doista funkcionira u laboratoriju.

Znanstvenici za sada još ne navode kada bi njihovo kvantno računalo moglo biti dovršeno, no sigurni smo da ćemo o njima još puno toga čuti. Naravno, ukoliko im proradi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam